Linkovi

Ray Rice - otkaz i suspenzija zbog nasilja u porodici


Jedan od najboljih NFL igrača dobio je otkaz u Baltimoru, jer je tukao vjerenicu. NFL ga je potom suspendovao.

Skandal u čijem se središtu našao jedan od najboljih bekova američke nacionalne fudbalske lige (NFL), Rej Rajs (Ray Rice), udarna je vijest u gotovo svim američkim medijima – ne zbog početka fudbalske sezone i očekivanja da se Baltimor ponovo uključi u trku za nacionalnog prvaka, već zbog nasilja u porodici i video snimka na kojem se vidi kako je Rice u februaru ove u hotelskom liftu godine nokautirao svoju vjerenicu, Janay Palmer - snimka nad kojim se već dva dana zgražava čitava nacija.

Prije dvije godine Rej Rajs bio Super bowl šampion, a od sinoć je bez kluba. Nacionalna fudbalska liga (NFL)suspenovala ga je na neodređeno jer je tukao vjerenicu.

Izgubio je i brojne reklamne ugovore, među kojima i unosno sponzorstv o kompanije Nike, a dresovi sa njegovim imenom povučeni su sa rafova u prodavnicama. Istovremeno, klub iz Baltimora ponudio je navijačima da dresove s njegovim imenom besplatno zamijene.

Razlog je video snimak na kome se vidi kako nemilosrdno tuče svoju vjerenicu, sada suprugu.

Trener John Haraugh kaže da saosjeća sa patnjom i da se nada da će je mladi par prevazići, dok Rajsov saigrač Kris Kenti kaže da je Rajs napravio užasnu grešku, ali upozorava da je lakše svaliti krivicu nego pomoći nekome ko je u nevolji.

Jutros je Janay Rajs stala u odbranu svog supruga. Na svom Instagram nalogu napisala je da se osjeća kao probuđena u sred noćne more jer su ona i Ray prinuđeni da ponovo žive kroz treutke zbog kojih će žaliti cijelog života.

Fudbalska liga je u nedjelju saopštila da ranije nije imala uvid u kontroverzni video snimak.

Analitičarka Christine Brennan upozorava da to znači da bi, da TMZ nije objavio snimak, Rajs već naredne sedmice opet bio na terenu.

Komesar lige, Roger Godel, je u februaru video samo dio snimka zbog koga je Rajsa suspendovao dva meča. Tada se javnost pobunila i počela da kritikuje NFL zbog toga što navodno toleriše nasilje u porodici, pa je komesar Godel usvojio novu politiku kažnjavanja koja sada prevdiđa i doživotnu suspenzniju.

NFL je ranije saopštio da je od istražnih organa i policije tražio detaljne informacije o tome šta se te večeri desilo u hotelu u Atlantic Cityu, ali da ih nje dobio. Snimak, kako kažu, nisu tražili od hotela i kazina – odakle je snimak došao medijima.

Slučaj Reja Rajsa samo je pokrenuo ozbiljnu debate o nasilju u porodici i odnosu nekih institucija, poput NFL-a, prema tom problemu. Priča koja je Rajsa koštala brojnih sponzorstava i godišnje zarade od oko 45 miliona dolara, nastavlja se u medijima, a epilog bi mogla da ima i u sudnici.

XS
SM
MD
LG