Linkovi

Ravnogorci oslobođeni optužbi za izazivanje mržnje na području Višegrada


Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH
Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević je oslobođen da se kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema presudi oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Sudija Stanko Blagić je u obrazoženju presude rekao kako Tužilaštvo nije sa sigurnošću dokazalo ključne radnje koje su optuženima stavljene na teret i da iz provedenih dokaza ne proizilazi da je ostvareno biće krivičnog djela.

Nije sporno, prema sudiji Blagiću, da je održavanje samog skupa izazvalo uznemirenost i ružno sjećanje saslušanih svjedoka, ali su oni izjavili da “ne osjećaju mržnju prema narodu iz kojeg potiču optuženi”.

“Ne može se krivnja temeljiti na analizi emocionalnog stanja saslušanih svjedoka koji su za pjesmu izvođenu uz gusle saznali kasnije, nakon objave u medijima”, kazao je sudija Blagić.

Prema ocjeni Suda, skup u Višegradu je uredno prijavljen i nadziran od strane policijskih struktura, a tokom izricanja je rečeno da svako, prema Evropskim konvencijama, ima pravo na slobodu izražavanja koja nije bezgranična, ali da je iz tona i sadržaja izjava optuženih trebalo izvući zaključak da li su podsticali na mržnju.

U odnosu na radnje koje je poduzeo Lečić, odnosno pjevanje pjesme uz gusle, sudija Blagić je rekao da je ona bila upućena malom krugu slušalaca na samom početku skupa, te podsjetio na iskaz svjedoka Odbrane koji je naveo da pjesma koju je optuženi pjevao datira iz Drugog svjestkog rata i da govori o stradanju srpskog naroda.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Lečić uz gusle pjevao: “Biće opet pak'o i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.”

“Nema dokaza da su se optuženi obraćali većoj grupi, već pripadnicima pokreta”, kazao je sudija Blagić navodeći da ne postoje dokazi o javnom djelovanju optuženih, odnosno da su oni preko društvenih mreža pozivali na skup.

Prema Blagiću, Tužilaštvo je izvelo vještačenje snimka iz Višegrada sastavljenog od više dijelova na kojem su “izrezani” istupi optuženih i bez navođenja porijekla snimaka, čime je, dodao je sudija, obesnažena analiza sadržaja vještačenja.

“Ovaj dokaz ne može biti prihvaćen jer se na osnovu njega ne mogu utvrditi činjenice bitne za krivično djelo”, rekao je Blagić.

Po ocjeni Suda, ne može se izvući zaključak da su optuženi postupali sa umišljajem da izazovu mržnju i netrpeljivost na području Višegrada i šire i da Tužilaštvo za tu svoju tvrdnju nije ponudilo relevantan dokaz.

Suđenje Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću je, nakon nekoliko odgoda, počelo u julu 2021., a optuženi danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG