Linkovi

Ravnatelj Robert Spano Simfonijski orkestar Atlante doveo na svjetsku razinu


Robert Spano pri otvaranju sezone 2010.-2011. Simfonijskog orkestra Atlante
Robert Spano pri otvaranju sezone 2010.-2011. Simfonijskog orkestra Atlante

Robert Spano je od ovog ansambla uspio napraviti inkubator za novu američku glazbu - onu skupine skladatelja poznate pod imenom “Atlanta School” i približiti je tamošnjoj publici

Kad je Robert Spano preuzeo ravnateljsku palicu nad Simfonijskim orkestrom Atlante, prije deset godina, orkestar se još uvijek oporavljao od nekih boljki i problema – štrajka glazbenika, spornih odnosa s bivšim ravnateljem. Spano je međutim uspio dovesti ansambl na svjetsku razinu i napraviti od njega inkubator za novu američku glazbu.

Fanfare Christophera Theofanidesa jedne su od deset naručenih za Atlanta Symphony Orchestra, povodom obilježavanja 10. sezone Roberta Spana kao njegovog glazbenog direktora. Taj ravnatelj, skladatelj, violinist, flautist i pijanist, odredio je sebi misiju – predstavljati nova glazbena djela u Atlanti. Spano promiče i glazbu skupine skladatelja poznate pod imenom “Atlanta School.”

“Naš je izbor bio NE imati jednog stalnog skladatelja, već surađivati s nekoliko njih, na redovitoj bazi, i NE uvrštavati u naš repertoar samo po jedno njihovo djelo nego izvoditi njihovu postojeću glazbu stalno; također, naručivati od njih djela i premijerno ih izvoditi, snimati, i ponovno izvoditi, drugim riječima – učiniti od njih dio našeg glazbenog života, naše glazbene obitelji.”

Jedna od članica te obitelji skladateljica je i Pulitzerovka Jennifer Higdon. Simfonijski orkestar Atlante izveo je i snimio šest njenih djela, uključujući City Scape, glazbeni portret Atlante.

“Za skladatelja, ovo je san snova. Imati fenomenalan orkestar i istinski predanog glazbenog direktora koji vjeruje u vaše djelo, snima ga s jednom od vodećih diskografskih kuća i na taj našin širi svijetom. Da budem iskrena, bolje od toga ne može biti.”

Ali bilo je nevjernika, prisjeća se ona, kad je Robert Spano došao na čelo orkestra..

“Govorili su – Atlanta je južnjački grad, konzervativan, nova glazba neće imati uspjeha. Pitala sam Spana tada što on misli o svim tim govorkanjima. Odgovorio je: Nema problema, znam što radim. I uvjerit ću ih u to što radim. On je već imao plan u glavi, dugoročni plan.”

Spano je bio svjestan situacije i nije želio da publika samo iz pristojnosti cijeni ono što joj on nudi nego da tu glazbu i razumije i voli. Prije izvođenja svakog novog djela razgovara s njom, objašnjava, prikazuje video spotove; rezultat takvog njegovog pristupa puna je dvorana onih koji dolaze slušati djela Atlanta School skladatelja. I makar svaki od njih ima vlastiti stil, njihov glazbeni jezik je pristupačan svima. Jedna stvar im je, kaže Spano, zajednička:

“Melodija, tonalnost, sve ih zanima popularna i/ili svjetska glazba. Utječe na njihovo skladanje, dio je njihovog glazbenog jezika.”

Robert Spano, svjetski poznati umjetnik, vodio je niz orkestara, u Americi i izvan nje, tijekom dva desetljeća svoje karijere. Predani je učitelj – pet ljeta proveo je vodeći program za obuku ravnatelja na glazbenom festivalu u Tanglewoodu. Na tom je festivalu, koji se održava u Massachusettsu, upoznao argentinskog skladatelja Osvalda Golijova. Ta dvojica često suradjuju i Spano je predstavio više Golijovih djela u Altanti. Golijov kaže da je Spano učinio od njega boljeg skladatelja.

“Robert nije samo dobar ravnatelj moje glazbe, on je i njen dobar urednik. Katkada me nadahnjuje na vrlo provokativne načine – ispituje me, izaziva me, ono što sam ja napisao nije za njega svetinja, nešto zapisano u kamenu, što se ne može ili ne smije mijenjati.”

Robert Spano kaže da najveći uspjeh za njega, u proteklih deset godina, predstavlja njegovanje novih glazbenika i snimanje njihovih djela.

“Uzbudljivo je biti dio procesa u kojemu je osoba koja sklada također na putovanju istraživanja i otkrića – u smislu onoga što skladaju, za koga skladaju i što to znači u njihovom osobnom glazbenom životu.”

Spano i Atlanta Symphony Orchestra upravo su najavili osnivanje vlastite diskografske etikete – ASO Media – kako bi mogli nesmetano nastaviti sa snimanjem novih djela.

XS
SM
MD
LG