Linkovi

Peter Rough: Koronavirus može dovesti do otežanog održavanja i unaprjeđivanja kapaciteta  NATO-a 


NATO zastava
NATO zastava

Povodom sastanka ministara spojnih poslova država članica NATO u Briselu, razgovarali smo sa Peterom Roughom, ekspertom Instituta Hudson, koji taj sastanak stavlja u širi bezbjednosni kontekst Zapada. 

U jeku sadašnjih okolnosti, šefovi diplomatija država članica NATO-a, ipak su imali razloga za proslavu i razmotrili su ključna pitanja na dnevnom redu, kao što bi to činili u normalnijim vremenima od današnjih, kaže Rough.

Peter Rough (Fotografija preuzeta sa web stranice Instituta Hudson)
Peter Rough (Fotografija preuzeta sa web stranice Instituta Hudson)

„Sjeverna Makedonija je po prvi put učestvovala na sastanku NATO-a kao punopravna članica Alijanse. Takođe je raspravljano o nastavljenoj podršci Alijanse i Ukrajini i Gruziji. Međutim, glavni fokus treba ostane zaštita južnih i istočnih granica Alijanse, naročito u vrijeme kada koronavirusa odvraća pažnju od drugih pitanja od vitalnog značaja za NATO.”

Moskva je, na primjer, u proteklih nekoliko nedjelja preduzela više provokativnih poteza, podsjeća Rough.

„Počevši od kampanje dezinformacija do preleta ruskih aviona preko Idliba, (posljednjeg utočišta anti-vladinih snaga i izbjeglica u Siriji). Sasvim je moguće da Putin, u jeku oslabljene ruske ekonomije zbog rapidnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, pokušava da poveća opalu ličnu popularnost sa nekakvim pokušajem destabilizovanja NATO-a. To bi za njega bio najveći dobitak. U ovakvim vremenima za Zapad je najvažnije je da nastavi politiku odvraćanja.”

NATO neosporno može da odigra krupnu ulogu na ubrzanom savladavanju virusa COVID-19, nastavlja Rough.

„Prioritetan zadatak NATO-a je da ostane čvrsto fokusiran na svoju osnovnu ulogu, tu mislim na ‘tvrdu moć’. Srećom, NATO je takođe zasnovan na uzajamno povezanoj logistici svojih članica, što uveliko doprinosi borbi protiv koronavirusa. Pored toga postoji Euroatlantski centar za koordinisano reagovanje na prirodne i druge katastrofe, koji je već stupio na scenu i može da koordiniše kolektivnu akciju protiv pandemije. Znači, nije potrebno organizovanje nikakvih novih struktura, već preusmjeriti postojeće kapacitete.”

Istovremeno, američka vojska nije imuna na COVID-19, upozorava Rough.

„Kao što smo vidjeli na primjeru ukotvljenog američkog nosača aviona - USS Roosevelt, korona virus prijeti i direktnoj sili, mornari na ratnim brodovima se neprestano okupljaju u uskim prostorijama. NATO će morati pažljivo da vodi računa o zaštiti svojih pripadnika, naročito onih u sastavu Evropske inicijative za odvraćanje.”

U širem smislu, koronavirus, takođe, počinje da ruši ekonomije članica NATO-a, što može dovesti do težeg održavanja inovacije, kao i unaprjeđivanje vojnih kapaciteta u neposrednoj budućnosti, govori Rough.

„Dugoročno, moćnoj vojsci je potrebna snažna ekonomska osnova. S obzirom da su neke zemlje članice oklijevale da povećaju troškove za odbranu čak i u doba ekonomskog procvata, neće biti lako održavanje postojećeg nivoa.”

XS
SM
MD
LG