Linkovi

Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine


Ilustracija
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopćenju, oni su osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

„Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava“, stoji u saopćenju Tužilaštva.

SIPA je saopštila da su osumnjičeni počinili zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa krivičnim djelima individualna i komandna odgovornost, te kao saučesnici.

Osumnjičeni su, kako se navodi iz Tužilaštva, uhapšeni u više gradova Bosne i Hercegovine, te će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Zločin u selu Balatun je evidentiran kao jedan od neprocesuiranih slučajeva u bazi „Zaboravljene žrtve“Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je u bazi navedeno, 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece odvedeni su iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali. Prema saznanjima nadležnih službi taj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom „Pahuljice“.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG