Linkovi

Ratni veterani: Masovni protesti 5. septembra ako se nastavi za ignorisanjem zahtjeva


Arhiv - Demobilisani borci pred Parlamentom FBiH
Arhiv - Demobilisani borci pred Parlamentom FBiH

Zatvorena vrata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dočekala su danas predstavnike demobilisani boraca, koji su imali namjeru razgovarati s predsjedavajućim Zastupničkog doma Edinom Mušićem, međutim, niko ih nije primio.

Oni su ranije predali zahtjev za održavanje hitne sjednica oba doma Federalnog parlamenta, te poručili da ukoliko zakon ne bude usvojen i ne dobiju pozitivan odgovor do 3. septembra, već 5. septembra idu, kako kažu “do kraja”. Organizirat će proteste ispred Federalnog parlamenta.

S obzirom da sjednica do danas nije zakazana i da predstavnike demobilisanih boraca niko nije primio u zgradi Parlamenta, oni za 5. septembar najavljuju masovne proteste u Sarajevu.

Najavili su da će “zagorčati” život političarima, posebno u izbornoj kampanji, te da neće biti izbora ukoliko se ne donese zakon sa njihovim amandmanima.

Podsjetimo, nakon što su 30. jula usaglašeni stavovi o Zakonu i borci bili zadovoljni, uslijedio je niz sastanaka Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH, na kojima, prvo nisu dostavljeni tačni tekstovi usaglašenog zakona, a potom se odustalo od daljnjeg usaglašavanja, te je 17. avgusta odlučeno da zakon ide na ponovnu doradu u Vladu Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG