Linkovi

Ratni samit EU-Ukrajina: Rezultati u nekim pitanjima, razočarenje u drugim


Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, center right, and European Commission President Ursula von der Leyen greet each other during the EU-Ukraine summit in Kyiv, Ukraine, Feb. 2, 2023, in this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, center right, and European Commission President Ursula von der Leyen greet each other during the EU-Ukraine summit in Kyiv, Ukraine, Feb. 2, 2023, in this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office.

Lideri Evropske unije sastat će se u petak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što će obećati nove sankcije Rusiji, ali vjerovatno uništiti nadu Ukrajine za brzo članstvo u EU.

Šefica izvršne komisije grupe, Ursula von der Leyen, stigla je u četvrtak vozom u Kijev, simboličnim putovanjem kako bi demonstrirala podršku Ukrajini kada se približava prva godišnjica ruske invazije na njenog susjeda 24. februara 2022. godine.

Visoki članovi izvršne vlasti EU sastali su se sa kolegama iz ukrajinske vlade, a von der Leyen i predsjedavajući 27 nacionalnih lidera EU Charles Michel razgovaraju sa Zelenskim u petak.

Zelenskiy je pozvao na više kaznenih mjera protiv Rusije od strane Evropske unije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu neće ispuniti zahtjeve njegove vlade.

„Postigli smo veoma važno međusobno razumijevanje“, rekao je Zelenski o razgovorima u četvrtak. „Da samo zajedno – snažna Ukrajina i jaka Evropska unija – možemo odbraniti život koji cijenimo i kroz našu dalju integraciju pružiti energiju i motivaciju našim ljudima da se bore bez obzira na prepreke i prijetnje.

Dok EU podržava Ukrajinu i podržava tamošnje demokratske i ekonomske reforme, ona odbija ponuditi brzi put do članstva dok je Ukrajina u ratu.

Zvaničnici EU su naveli više zahtjeva za ulazak, od političke i ekonomske stabilnosti do usvajanja različitih zakona EU. Proces će vjerovatno trajati godinama.

"Neki će možda htjeti spekulirati o kraju utakmice, ali jednostavna istina je da još nismo tamo", rekao je zvaničnik EU.

Posljednja zemlja koja je pristupila EU bila je Hrvatska 2013. godine, deceniju nakon formalnog podnošenja zahtjeva. Susjedu Ukrajine, Poljskoj, trebalo je 20 godina do pridruživanja 2004. godine.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje ubrzo nakon invazije i u junu je dobila formalni status kandidata od EU.

ANTIKORUPCIJSKI ZAHTJEVI

Zvaničnici EU rekli su da su razgovori u četvrtak uključivali više oružja i novca za Ukrajinu, kao i veći pristup njenim proizvodima na tržištu EU, pomažući Kijevu da pokrije energetske potrebe, sankcije Rusiji i krivično gonjenje njenog rukovodstva za rat.

Njemačka vlada odobrila je isporuku tenkova Leopard 1 Ukrajini iz industrijskih zaliha i u pregovorima je o kupovini 15 tenkova Gepard iz Katara da ih tamo pošalje, izvijestio je u petak list Sueddeutsche Zeitung, pozivajući se na vladine izvore.

EU je zatražila više antikorupcijskih mjera od Ukrajine, za koju se smatra da ima endemsku državnu korupciju, rekavši da mora izgraditi kredibilne rezultate.

U tom cilju, Zelenski je ove godine najavio istrage i smjene nekih zvaničnika, ističući da ministarstvo odbrane mora biti čisto.

Vlasti istražuju visoke vojne zvaničnike u dva slučaja sumnje na korupciju, rekli su zvaničnici u četvrtak. Odvojeno, uhapšena je kriminalna grupa osumnjičena za pronevjeru državnih sredstava prodajom preskupih jaja i drugih namirnica službenicima odbrane, saopćio je Državni istražni biro.

ISTOČNI FRONT

Samit EU-Ukrajina koincidira sa intenziviranjem ruskog pritiska na ukrajinske snage na istočnim bojištima, kao i na sjeveroistoku i jugu.

Serhiy Cherevatiy, glasnogovornik istočnog fronta ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je glavna prednost Rusije broj snaga koje može rasporediti.

„Oni dovode ljude i pokušavaju sistematski da pronađu mesta za probijanje naše odbrane“, rekao je on za ukrajinski radio NV. "Cilj je da se ispuni cilj rukovodstva da preuzme kontrolu nad cijelom Donjeckom regijom. Ali ovaj plan je poremećen već nekoliko mjeseci za redom."

U Washingtonu, direktor CIA-e Vilijam Berns rekao je da će razvoj događaja na bojnom polju u narednih šest mjeseci biti "apsolutno ključan" i da ruski predsjednik Vladimir Putin nije ozbiljan u vezi sa pregovorima.

„Čini nam se da će ključ biti na bojnom polju u narednih šest mjeseci“, rekao je Berns na skupu na Univerzitetu Džordžtaun, dodajući: „Probijajući Putinovu oholost; jasno stavljajući do znanja da on ne samo da neće moći da napreduje dalje u Ukrajini, ali kako svaki mjesec prolazi, sve je veći rizik da izgubi teritoriju koju je do sada ilegalno oteo od Ukrajine."

Ruske snage izvele su dva napada na grad Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, oštetivši zgrade i prouzrokujući neke civilne žrtve, saopštila je ukrajinska vojska u četvrtak kasno. Ruski projektil pogodio je u srijedu stambeni blok u gradu, pri čemu su poginule tri osobe.

Ukrajinski avioni izveli su četiri napada na koncentrisane ruske trupe i jedno komandno mjesto, navodi se.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje s bojnog polja.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su ruske snage za ratne zločine i ciljanje civila, optužbe koje Rusija odbacuje.

XS
SM
MD
LG