Linkovi

Ratni brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina osudila "ugrožavanje mira"


Arhiv - Američki ratni brod prolazi kroz Tajvanski moreuz
Arhiv - Američki ratni brod prolazi kroz Tajvanski moreuz

Kineska vojska u nedjelju je osudila Sjedinjene Države i Kanadu zbog prolaska ratnih brodova te dvije zemlje kroz Tajvanski moreuz protekle nedjelje, navodeći da prijete miru i stabilnosti u regionu.

Kina smatra Tajvan, koji ima demokratski izabranu vlast, svojom teritorijom. Tokom protekle godine je obavila više misija u vazdušnoj odbrambenoj zoni ostrva, što je izazvalo osude u Tajpeju i Washingtonu.

Kina je u četvorodnevnom periodu, od 1. oktobra, poslala oko 150 letjelica u tajvansku zonu što je dovelo do povećanja napetosti u odnosima Pekinga sa Tajvanom i podstaklo zabrinutost međunarodne zajednice.

Američka vojska saopštila je da je njen razarač "USS Dewey", uz kanadski ratni brod "HMCS Winnipeg", prošao kroz uski moreuz koji razdvaja Tajvan od Kine u četvrtak i petak.

"Prolazak brodova kroz Tajvanski moreuz dokaz je posvećenosti Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku", navodi se su saopštenju.

Komanda kineske vojske saopštila je da su njene snage nadzirale brodove i "čuvale stražu" tokom njihovog prolaska.

"Sjedinjene Države i Kanada su bili u zavjeri da izazovu probleme, ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost Tajvanskog moreuza. Tajvan je dio kineske teritorije. Kineske snage su na visokom nivou pripravnosti i spremne su da se suprotstave svim prijetnjama i provokacijama", navela je kineska vojska.

Brodovi američke mornarice mjesečno prolaze kroz Tajvanski moreuz, na veliko nezadovoljstvo Pekinga koji optužuje Washington da podstiče regionalne tenzije. Američki saveznici, među kojima je i Britanija, povremeno šalju brodove kroz moreuz

Dok rastu napetosti širom moreuza, nije bilo oružanih obračuna, a kineske letjelice nisu ulazile u tajvanski vazdušni prostor, već su usredsređene na jugozapadni dio odbrambene zone ostrva koja ouhvata šire područje koje Tajvan nadzire.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedjelju da su tri kineske letjelice - među kojima dva borbena aviona J-16 - ušle u tajvansku odbrambenu zonu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG