Linkovi

Podignuta optužnica u predmetu ratnog zločina koji je uzburkao Hrvatsku i BiH


U predmetu „Orašje” planirano je saslušanje 142 svjedoka Tužilaštva BiH
U predmetu „Orašje” planirano je saslušanje 142 svjedoka Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je danas šest optužnica kojima je obuhvaćeno 25 osoba radi ratnih zločina u Sarajevu, Prijedoru, Ključu, Bosanskom Brodu, Višegradu i Orašju.

Zbog zločina u Orašju, podignuta je optužnica protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića. Riječ je o predmetu koji je uzburkao Hrvatsku i BiH.

Prema Tužilaštvu BiH, radi se o nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vojne i civilne policije, kao i stražarima u zatočeničkim objektima u Orašju. Na teret su im stavljeni zločini protiv srpskog stanovništva na području Orašja od 1992. godine pa do ljeta naredne godine.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 142 svjedoka.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Optužnicom nije obuhvaćen Marko Baotić koji je u ovom predmetu bio uhapšen.

Nakon što su Matuzović i drugi uhapšeni krajem oktobra, pokrenut je val reakcija u Hrvatskoj i BiH.

Tako je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je nezadovoljstvo. Putem hrvatske ambasade u BiH zatražili su informacije o hapšenju osumnjičenih koji, pored bosanskohercehovačkog, imaju i državljanstvo Hrvatske.

Reagovali su i članovi Predsjedništva BiH.

„Ne vidim ni jednog razloga da neko od ovih deset osoba bude u pritvoru samo zbog toga što tamo neko sumnja da bi se mogao iskazati odnos u smislu bijega ili utjecaja svjedoke 20 godina nakon dešavanjima na prostorima Bosne i Hercegovine”, kazao je Dragan Čović.

Bakir Izetbegović je rekao kako treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao.

„Od Zagreba se to, ne znam pod čijim utjecajima, adresira na bošnjačku politiku. To nema nikakvog utemeljenja ni logike”, kazao je Izetbegović.

Krajem prošlog mjeseca Sud BiH je odlučio da Matuzovića i druge pustiti iz pritvora uz mjere zabrane.

XS
SM
MD
LG