Linkovi

BiH: Mladić za jedne zločinac, za druge heroj


BiH: Mladić za jedne zločinac, za druge heroj
BiH: Mladić za jedne zločinac, za druge heroj

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da hapšenje Mladića znači da pravda sada može biti zadovoljena i da će to „pomoći da se sruše prepreke pomirenju u BiH”. Po ocjeni gospodina Inzka hapšenje ima posebno značenje za porodice žrtava genocida u Srebrenici, žrtve i preživjele etničkog čišćenja, one koji su izdržali opsadu Sarajeva, te civile u svakom gradu u Bosni i Hercegovini koji je bio na Mladićevom nišanu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića predstavlja ispunjavanje obaveza prema Međunarodnom krivičnom tribunalu za ratne zločine u Hagu, osnovanom od Organizacije ujedinjenih nacija, saopćeno je iz ureda gospodina Radmanovića. Svi osumnjičeni i optuženi pojedinci iz BiH moraju odgovarati za počinjene ratne zločine u nadležnim sudovima, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, takođe se navodi u tom saopštenju.

Izuzetno mi je drago što je napokon došlo do hapšenja Ratka Mladića i što će se on naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za sva strašna zlodjela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine, a pogotovo za genocid počinjen u Srebrenici, kazao je član Predsjendištva BiH Željko Komšić, komentirajući tako hapšenje Ratka Mladića. Kako je u saopćenju naveo gospodin Komšić, to hapšenje dokazuje da su srbijanske vlasti u svakom trenutku znale gdje se Mladić nalazi, kao što su znale gdje se nalazi i Radovan Karadžić i da je očigledno da su i jedan i drugi Srbiji služili samo kao moneta za potkusurivanje u pregovorima sa Europskom unijom.

Federacija BiH
Federacija BiH

Hapšenje Ratka Mladića je vrlo značajno za sve žrtve njegovih zločinačkih pohoda i za budućnost BiH i regiona, kazao je u četvrtak na vanrednoj konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On smatra da je to jedna je od pretpostavki za zadovoljenje pravde i da budi nadu u konačno utvrđivanje svih činjenica i istine o onome što se dešavalo u toku, ali i poslije rata, odnosno periodu prije hapšenja Mladića. Gospodin Izetbegović je novinarima saopćio da je hapšenje Ratka Mladića izvedeno i uz pomoć zvaničnih institucija BiH.

Najviši zvaničnici Republike Srpske odmjereno su, u pisanim izjavama, pozdravili hapšenje Ratka Mladića uz očekivanja da će imati pravično suđenje.

Iz kabineta predsjednika RS Milortada Dodika saopšteno je da čin Mladićevog hapšenja predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koje su preuzele sve države u regionu, a da institucije Republike Srpske nikada nisu stajale niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine,bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Gospodin Dodik je izrazio i očekivanje da se Mladićevo hapšenje neće odraziti na mir i stabilnost u Republici Srpskoj, koja, kako je navedmo, upravo posljednjih dana vodi međunarodnu borbu za to da svi koji su počinili ratne zločine za njih i odgovaraju.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić smatra da će suđenje Ratku Mladiću dati priliku za iznošenje mnogobrojnih činjenica iz prethodnog rata i biti organizovano na pravičan i nepristrasan način, navodeći da su obavezu saradnje sa Haškim tribunalom preuzele sve zemlje regiona.

Republika Srpska
Republika Srpska

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je, takođe, izrazio očekivanja da će Ratko Mladić imati priliku da iznese sve argumente u svoju odbranu. Srbija, srpski narod i Republika Srpska ne treba da budu taoci ničijih zločina, a bude li dokazano da su zločini počinjeni, krivica ne može biti kolektivna već isključivo individualna, navodi se, između ostalog, u izjavi za medije gospodina Džombića.

Za razliku od najviših zvaničnika Republike Srpske lideri političkih stranaka su znatno određeniji.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da se od srbijanskih vlasti ništa drugo nije moglo ni očekivati i da je euforija koja se zbog hapšenja Ratka Mladića stvara u Federaciji BiH zabrinjavajuća. To bi, po njemu, moglo uticati na težnje da se svi Srbi tretiraju kao ratni zločinci.

Lider PDP-a Mladen Ivanić ističe da je Srbija bila pod velikim pritiskom, ali da će se stvarni efekti ovog hapšenja tek vidjeti s obzirom da se Mladić u BiH doživljava sasvim različito, i kao heroj i kao zločinac.

Predsjednik Socijalističke partijePetar Đokić je poručio da Mladićevo hapšenje nije nikoga obradovalo, ali da je Haški sud realnost koja se ne može zanemariti.

Predsjedniku DNS-a Marku Paviću nije drago što je uhapšen komandant vojske u kojoj je učestvovao, ali smatra da Mladić da mora izaći pred sud i dokazati svoju nevinost ili sud njegovu krivicu.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić je ocijenio da je Mladićevo još jedna gorka pilula koju bi, kako je upozorio, bošnjačka politička elita mogla koristiti protiv Republike Srpske.

I većina boračkih udruženja iz Republike Srpske osudila je hapšenje Ratka Mladića, upućujući oštre kritike na adresu najviših srbijanskih zvaničnika.

Predsjednik SDA Sulejman Tihića ocjenjuje da hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja poruku svima koji su počinili ratne zločine da će kad-tad morati da odgovoraju pred sudom pravde. "Hapšenje Mladića je sretan događaj za porodice žrtava i za pravdu. Uhapšen je najtraženiji ratni zločinac u Evropi poslije Dugog svjetskog rata", istakao je Tihić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pozdravio je i ocijenio hapšenje Ratka Mladića kao veliki korak ka ispunjenju pravde za sve žrtve, a SDP BiH u saopštenju ističe da je hapšenje Mladića čin kojim se zatvara jedno poglavlje i predstavlja šansu za novi početak u odnosima država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

HDZ BiH pozdravlja uhićenje Ratka Mladića i smatra da je to važan događaj za međunarodnu pravdu, stoji u priopćenju iz ureda za odnose sa javnošću HDZ-a BiH. Uhićenje će omogućiti puno bolje odnose u cijeloj regiji, smatraju u HDZ-u.

XS
SM
MD
LG