Linkovi

Rusija garantuje boravak na slobodi Ratka Mladića


Ratku Mladiću bi izricanje presude trebalo biti u drugoj polovine ove godine
Ratku Mladiću bi izricanje presude trebalo biti u drugoj polovine ove godine

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Sud u Hagu dobio hitan podnesak koji je podnijela odbrana optuženika Ratka Mladića. U tom zahtjevu od Tribunala se traži da se Mladiću odobri privremeno puštanje iz pritvorske jedinice u Hagu kako bi se prebacio u Rusiju radi neophodnog kliničkog liječenja.

„U predmetu protiv Ratka Mladića, advokati njegove odbrane podneli su danas zahtev za privremeno puštanje optuženog na slobodu. Podnesak je dosta obiman, ali u ovom trenutku ne mogu ništa o tome više da kažem jer nisam imao uvid u njega. Uostalom, to je javni zahtev, tako da je dostupan javnosti“, kaže Golčevski za naš program.

Upitan u kom roku će Tribunal u Hagu odgovoriti na podnesak Mladićeve odbrane, Golčevski kaže da će „zahtev svakako biti procesuiran u skladu sa uobičajenim procedurama“ i da će na njega biti „odgovoreno u dogledno vreme“.

Pored podneska, Mladićevi advokati su, kako je potvrđeno za RSE, u ime svog branjenika podnijeli i nalaze ljekara-vještaka o njegovom zdravstvenom stanju, za koje tvrde da se u posljednje vrijeme naglo pogoršalo.

Sastavni deo podneska je, rekao nam je Miodrag Stojanović, kobranilac Ratka Mladića, i garancija države Rusije.

Za RSE Stojanović pojašnjava da je na zahtjev odbrane Ratka Mladića, Vlada Ruske Federacije dala garancije ukoliko bi Haški tribunal privremeno pustio Mladića na liječenje. To, kako kaže Stojanović, znači da bi ga oni prihvatili na zdravstvene pretrage, kontrolu i liječenje i nakon toga, kada to Hag bude zahtijevao, vratili u pritvor Tribunala u Hagu.

Podsjetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. godine. Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest opština imao razmere genocida, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva odbrana tražila je oslobađanje, dok je Tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG