Linkovi

Snijeg paralisao dijelove Ukrajine nakon najžešćeg napada ruskih dronova na Kijev od početka rata


Radnici ukrajinskih hitnih službi izvlače auto zaglavljen u sijnegu u regionu Odese.
Radnici ukrajinskih hitnih službi izvlače auto zaglavljen u sijnegu u regionu Odese.

U trenutku kada se strahuje od potencijalnih napada Rusije tokom predstojeće zime, ukrajinska elektroenergetska mreža se suočila sa snježnom olujom koja je isključila struju u više od dvije hiljade gradova i sela.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su gradovi u 16 različitih regiona odsječeni od električne mreže, a da su najteže pogođene oblasti u centralnoj i južnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je dio svog noćnog obraćanja u nedjelju da se zahvali onima koji rade na obnavljanju elektromreže. On je također rekao da u tako teškim uslovima Ukrajinci treba da budu posebno zahvalni pripadnicima vojske koji se bore protiv ruske invazije.

Žena prolazi pored plakata ukrajinskog vojnika dok pada snijeg u Kijevu.
Žena prolazi pored plakata ukrajinskog vojnika dok pada snijeg u Kijevu.

Ruske snage su u više navrata udarale na infrastrukturu ukrajinske elektroenergetske mreže tokom prethodne zime, uzrokujući široko rasprostranjene nestanke struje.

Također u ponedeljak, britansko ministarstvo odbrane je u svojoj najnovijoj procjeni saopštilo da je Rusija vjerovatno doživjela najveću stopu žrtava u ratu u posljednjih šest nedjelja.

Britansko ministarstvo je citiralo podatke ukrajinske vojske, koja kaže da je u novembru bilo u prosjeku 931 ruska žrtva dnevno, premašujući prethodni maksimum od 776 dnevno u martu.

Ukrajinska vojska spriječila novi napad dronovima

Ukrajinska vojska saopštila je u nedjelju da je uništila osam od devet dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, svega dan nakon što je, prema riječima ukrajinskih zvaničnika, zabilježen najveći napad ruskih dronova tokom rata na Kijev.

Ukrajinsku prijestolnicu je u subotu potresao najveći napad ruskih dronova od početka invazije u februaru prošle godine. Ukrajina je saopštila da je u tom napadu oborila 74 od 75 bespilotnih letjelica Šahed, iranske proizvodnje, koje je ruska vojska lansirala u šestočasovnom vazdušnom napadu.

Ruski napad dronovim na Kijev u subotu.
Ruski napad dronovim na Kijev u subotu.

U napadu je ranjeno pet osoba, uključujući jedno dijete, navodi se u telegramu gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Iznad Kijeva je oboreno 66 dronova, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Šteta je izazvala nestanak struje za 17.000 ljudi, rekao je gradski zvaničnik.

Ukrajina je posljednjih nedjelja upozoravala da će Rusija gađati ključnu infrastrukturu u toku zime, kao što je to uradila prošle godine.

„Izgleda da smo večeras čuli uvertiru. Uvod u zimsku sezonu”, napisao je na Facebooku istaknuti ukrajinski ekonomista Sergej Fursa.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedjelju da je presrelo najmanje 24 dronova i oborilo dvije ukrajinske rakete zemlja-vazduh S-200 iznad Moskve, Tule, Kaluge, Smolenska i Brjanska.

„Preko noći je pokušan masovni napad dronovima”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i dodao da su ukrajinski dronovi oboreni u nekoliko dijelova Moskovske oblasti.

Rakete su oborene iznad Azovskog mora, saopštilo je ministarstvo.

List Komersant navodi da su letovi na glavnim aerodromima u Moskvi odloženi ili otkazani zbog napada dronom.

Ruski vojnici bježe iz Ukrajine

Dok rat ulazi u drugu zimu, sve veći broj ruskih vojnika želi da pobjegne iz Ukrajine, što je otkriveno na tajnim snimcima vojnika koji su pozivali svoje kuće sa ratišta u oblastima Harkova, Luganska i Donjecka u Ukrajini.

Tajni snimci ovih razgovora, do kojih je došao AP, nude rijedak uvid u rat ruskim očima — tačku gledišta koja se rijetko pojavljuje u zapadnim medijima, uglavnom zato što je Rusija kriminalizovala svaki kritički razgovor o sukobu u Ukrajini. Snimci također pokazuju teške uslove koje ruski vojnici izdržavaju na bojnom polju.

„Ovdje se ne umire smrću hrabrih”, rekao je jedan vojnik svom bratu. „Samo umreš, kao kišna glista”, rekao je.

AP je verifikovao identitet ljudi u pozivima razgovarajući sa rođacima i vojnicima — od kojih su neki još u ratu u Ukrajini — i istražujući materijal otvorenog koda koji je povezan sa telefonskim brojevima koje koriste vojnici.

Čuli su se i glasovi vojnika posvećenih borbi.

„Sve dok smo potrebni ovdje, mi ćemo izvršiti svoj zadatak”, rekao je vojnik po imenu Artjom za AP krajem maja iz istočne Ukrajine, gdje je bio stacioniran osam mjeseci bez pauze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG