Linkovi

Ruski napadi na Nikolajev i Odesu, Zelenski najavljuje odmazdu


Bolničar pomaže ženi ispred stambene zgrade uništene u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 7. februara 2024.
Bolničar pomaže ženi ispred stambene zgrade uništene u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 7. februara 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u četvrtak da je Rusija napala preko noći sa 17 dronova, nanijevši štetu u Nikolajevu i Odesi, ali bez prijavljenih žrtava.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje uništila 11 dronova iznad regiona Nikolajev, Odesa, Vinica i Dnjepropetrovsk.

Vitalij Kim, regionalni guverner Nikolajeva, rekao je za Telegram da su oštećene stambene i industrijske zgrade.

U Odesi je regionalni guverner Oleh Kiper prijavio štetu na nedovršenoj višespratnici i školi.

Ruska vojska saopštila je u četvrtak da je oborila ukrajinski dron koji je ciljao Krim.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju obećao da će "izvršiti odmazdu nad Rusijom" za svaku raketu i dron koji ona lansira. Zelenski je također rekao da će Ukrajina raditi na jačanju svoje protivvazdušne odbrane.

Poslije razgovora sa Zelenskim u Kijevu u srijedu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je da je ukrajinski lider "tražio dodatnu municiju, bespilotne letjelice i sisteme protivvazdušne odbrane".

Borrell je rekao da je njegov glavni prioritet mobilizacija vojne pomoći EU za Ukrajinu.

Zvaničnici SAD i NATO-a u srijedu su ponovo potvrdili svoju snažnu podršku kontinuiranoj borbi Ukrajine protiv Rusije, pošto su najviši humanitarni lideri osudili talas raketnih napada u kojima je, prema riječima ukrajinskog predsjednika, ubijeno najmanje pet ljudi.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AFP i AP
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG