Linkovi

Rat u Ukrajini potakao rast solarne energije


Ilustracija
Ilustracija

Evropska unija brzo napreduje u razvoju solarne energije kao odgovor na energetsku krizu, s ambicioznim ciljevima koje zemlje sada počinju postavljati.

Jedan novi izvještaj lobističke grupe SolarPower Europe pokazao je da će EU imati više od 400 GW solarne energije instalirane do kraja ove decenije, što je gotovo dvostruko više od 208 GW solarne energije koja se proizvodi danas.

U 2019. EU je od zemalja članica zatražila da objave i provedu 10-godišnje nacionalne energetske i klimatske planove. Ovi planovi su aktuelni od 2021. do 2030. godine i namijenjeni su postavljanju ciljeva, politika i mjera svake zemlje koje će zemlji omogućiti da postigne cilj obnovljivih izvora energije u EU do 2030.

Do juna ove godine zemlje su trebale dostaviti nacrte ažuriranja svojih planova ili opravdati da trenutni plan ostaje na snazi. Do avgusta ih je zaprimljeno i objavljeno samo 12, a 15 ih je neispunjeno. Međutim, oni koji su objavljeni vrlo su pozitivni i ambiciozni, prema početnoj analizi koju je proveo SolarPower Europe.

U prosjeku, novi ciljevi za solarnu energiju su 63% ambiciozniji, a Litvanija je povećala svoje solarne ambicije za 500%. Finska, Portugal, Slovenija i Švedska više su nego udvostručile svoje prethodne ciljeve, a Španjolska je povećala svoj cilj za 94%. S obzirom na nedavne ciljeve, četiri zemlje već su ispunile svoje solarne ciljeve za 2030., a još 19 će to učiniti u sljedećih pet godina.

Prema pisanju AP-a, Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency-IEA) priopštila je u junu da su visoke cijene fosilnih goriva — kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu — i zabrinutost oko energetske sigurnosti potaknule uvođenje solarnih i vjetroelektrana, čime je globalni instalirani kapacitet porastao na 4500 GW.

Prema IEA, instalirani kapacitet solarne fotonaponske energije će nadmašiti energiju iz uglja do 2027. godine, čime bi postao najveći na svijetu.

EU je odgovorio na energetsku krizu usred ukrajinskog rata novim politikama i ciljevima za povećanje solarnih ulaganja u nadolazećim godinama. RePowerEU Plan nastoji povećati udio obnovljivih izvora energije i potaknuti energetsku efikasnost, dok Green Deal Industry Plan želi poboljšati proizvodne kapacitete za obnovljive tehnologije u Europi.

Međutim, kako naglašavaju iz SolarPower Europe, solarna energija još uvijek doprinosi manjim udjelom u ukupnoj potražnji za električnom energijom, čineći samo 4,5% globalne proizvodnje električne energije u 2022., što je povećanje s 3,7% u prethodnoj godini.

Kina je udvostručila svoju poziciju tržišnog lidera u 2022., instaliravši više od četiri puta više solarnih fotovoltažnih kapaciteta od drugog najvećeg tržišta, Sjedinjenih Država. Kina u 2022. su nadmašila kombinovane kapacitete koje je dodalo ostalih devet najvećih tržišta.

Sjedinjene Države su instalirale 21,9 GW, što je godišnji pad od 6% u 2022. Međutim, uprkos ovom padu, tržište SAD ostaje drugo najveće globalno tržište za solarnu energiju. Segment krovnih objekata je porastao za 25% da bi dosegao 8,1 GW, potaknut snažnom stambenom potražnjom.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG