Linkovi

BiH

Politički rat oko kontrole nad Televizijom Federacije BiH


Ulaz u zgradu RTV doma u Sarajevu, gdje je sjedište RTV Federacije BiH
Ulaz u zgradu RTV doma u Sarajevu, gdje je sjedište RTV Federacije BiH
Pod čiju će vlast Federalna TV, glavno je pitanje zbog koga se u posljednjih nekoliko mjeseci u Parlamentu ovog entiteta krše zakoni, šalju upozorenja, najavljuju tužbe.

Namjera je staviti ovu medijsku kuću pod kontrolu nove vladajuće većine, uvjeren je generalni direktor Džemal Šabić.

„Njihov dosadašnji potez tumačimo kao desant na Federalnu TV, sa jednim jedinim ciljem potpunog ovladavanja i kontrolisanja ovog medija. Logično je to, naravno, s obzirom na činjenicu da smo u ovom momentu izuzetno stabilni u ukupnosti našeg poslovanja, da u finansijskom smislu već četiri godine poslujemo pozitivno. Ove godine iskazana neto dobit iznosi čak 1,472.809 KM. Tu je i dalje naš utjecaj na javno mnijenje, izražen kroz našu gledanost, u čemu smo trijumfalno nedostižni – u ovom momentu i do kraja godine, najvjerojatnije. Stoga otpor FTV ovakvom bezakonju, nasilništvu nad zakonom, nad procedurama, a koje provodi novoformirana parlamentarna većina, neće izostati“, tvrdi Šabić.

Sve je krenulo od imenovanja Privremenog upravnog odbora - kategorije koju zakon ne poznaje.

Na ovo je upozorila i predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović. Također je zatražila i da odluka o imenovanju Privremenog upravnog odbora Federalne televizije bude predmet revizije na Ustavnom sudu. Upravo zbog kršenja zakona Privremeni upravni odbor ne može se smatrati legalnim, navela je Mijatović. Za sada se ne izjašnjava, jer čeka naredni potez.

„Poslala sam i pismo Parlamentu i sad čekam da vidim šta će uraditi“, kaže Dunja Mijatović.

Mijatović čeka i hoće li Federalni parlament povući i konkursnu proceduru za imenovanje tri člana UO, jer samo jedan član ovog tijela godišnje može biti zamijenjen u skladu sa zakonom.

Zabrinutost procesima u Parlamentu izrazili su u zajedničkoj izjavi i Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD, čiji prvi čovjek Patrick Moon kaže:

„Ono što smatramo da je bitno jeste da je neophodno da se poštuju zakoni i propisi zemlje, i u Federaciji BiH, u vezi sa izborom Upravnog odbora Federalne televizije.“

U izjavi su podsjetili da se napredak Bosne i Hercegovine između ostalog mjeri i time da li se i u kojoj mjeri zemlja pridržava principa vladavine prava, te osigurava slobodne, profesionalne i nezavisne medije, te će ovo pitanje biti obuhvaćeno i u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava koji rade SAD.

Moguće i kriivčne prijave

Reagovao je i Helsinški odbor za ljudska prava u BiH, navodeći kako se dva najviša zakonodavna tijela poigravaju sa zakonom.

„Mi smo htjeli da skrenemo pažnju da je postupak Predstavničkog doma nezakonit, koji ne predviđa mogućnost postojanja ili biranja privremenih upravnih odbora“, kaže predsjednica Helsinškog komiteta BiH Vera Jovanović.

Istog je stava i Borka Rudić, sekretar Udruženja BH novinari, koja je najavila i pokretanje prijave.

„BH novinari će ispitati sve mogućnosti za podnošenje krivične prijave protiv onih koji krše zakon. Kršenje jednog tako važnog zakona kao što je Zakon o RTV FBiH jeste krivično djelo. Razmotrićemo i mogućnost građanske parnice protiv onih koji pokušavaju da unište zakon“, najavljuje Rudić.

Zanimljivo je da se već godinama upravo oko FTV pletu priče o političkim uticajima. Godinama je važila za blisku SDP-u BiH, upravo onoj stranci koja danas pokušava nelegalno ući u sam vrh kuće.

Da je to i ovaj put slučaj vjeruju i sami članovi parlamentarne Komisije za izbor i imenovanje. Naime, oni su isključeni iz procesa raspisivanja konkursa za članove UO.

„To pokazuje da je nova parlamentarna većina u oba doma ocijenila to pitanje izuzetno važnim za sebe, njima se jako žuri, čak i po cijenu da se naruše elementi zakona o javnom RTV servisu FBiH“, tvrdi predsjednik ove komisije i član SDA Safet Kešo.

Iz TV FBiH poručuju da je šteta već nanesena, zbog odnosa sa klijentima i marketinga.
Partneri SDP-a su SBB i HDZ BiH, koji podržavaju stav SDP-a iznalazeći načina kako da opravdaju odluku.

„Razlog da predsjednici domova raspišu natječaj jeste što je iza odluke Doma naroda o raspisivanju natječaja prošlo 22 dana, i da postoje određene opstrukcije u raspisivanju natječaja“, kaže član Komisije i šef kluba zastupnika HDZ u Predstavničkom domu Marinko Čavara.

Kad konkurs ne odgovara parlamentarnoj većini imenuju se privremeni članovi, a onda kad se to pokaže kao sporno procedure i zakoni se tumače drugačije, pa i da se tri člana mogu imenovati u jednoj godini.

„Dozvoljeno je imenovanje od jednog do četiri. Znači, mogu biti, kad svima istekne mandat, imenovana četiri člana, a može biti i manje“, pojašnjava predsjednik Kluba SDP-a u Parlamentu FBiH Jasenko Selimović.

FTV je, poručuje generalni direktor Šabić, tvrd orah na kome će ovaj put polomiti zube. No, zbog pritisaka, znata šteta je učinjena:

„Nama je određena vrsta štete nanesena – u poslovanju koje se tiče naših odnosa sa klijentima, u marketinškom smislu itd. Kada je riječ o jednoj ukupnoj atmosferi unutar televizije, riječ je o stabilnoj firmi, ali – imate dva mjeseca, prinicipijelno svakih sedam dana, izađe Parlament, jedan ili drugi dom, naprave neku egzotičnu lakrdiju koja izlazi izvan zakonskih okvira.“

Krajni se ishod čeka. Nije jasno čemu žurba, tim prije što se još na Ustavnom sudu nisu riješili ni sporovi oko smjena rukovodstava u Parlamentu, a nakon uspostavljanja nove parlamentarne većine u Federaciji.

Upravo zbog toga je i Ustavni sud pozvao zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine na vođenje odgovorne politike, što pretpostavlja uzdržanost u donošenju značajnih odluka do rješavanja pokrenutih sporova. Od sudske će odluke ovisiti i legitimnost ne samo prekomponovane vlasti, već i njihovih imenovanja.

Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG