Linkovi

Rastu saznanja o genetičkim faktorima Alzheimerove bolesti


Rastu saznanja o genetičkim faktorima Alzheimerove bolesti

Znanstvenici kažu da se pojava Alzheimera, bolesti koji pogadja osobe starije od 65 godina, u do 80 posto slučajeva može pripisati genetičkim varijablama

Diljem svijeta očekuje se val novih slučajeva Alzheimerove bolesti. Mnoge će se obitelji morati sučeliti s pružanjem njege oboljelima od te neizlječive bolesti koja uništava mozak. Medjutim, znanost pruža tračak nade. Dvije velike studije o tim pacijentima pružaju važne nove genetičke indikacije o riziku oboljenja od te bolesti.

Znanstvenici u Sjedinjenim Državama i Europi bave se intenzivno istraživanjem genetskih uzroka Alzheimerove bolesti. Te su studije potvrdile vezu pet već otkrivenih gena te pronašli pet novih povezanih s tom bolešću.

Doktor Steven Snyder je neurolog pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, koje je financiralo američku studiju: "Ta otkrića, tih deset gena, ili pojedinačno ili zajednički, povećavaju rizik oboljenja od Alzheimera. Oni ukazuju da postoji jako velika genetička komponenta kad je u pitanju pojava te bolesti."

Znanstvenici kažu da se pojava Alzheimera, bolesti koji pogadja osobe starije od 65 godina, u do 80 posto slučajeva može pripisati genetičkim varijablama. Doktor Snyder kaže da je možda još različitih gena povezano s tom bolešću, medjutim, s nalazima ovih studija znanstvenici se nadaju razviti i lijekove koji ce odgoditi ili spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti. Neki znanstvenici procjenjuju da će trebati najmanje 15 godina da bi ti lijekovi bili spremni za uporabu.

Doktor Snyder ukazuje da genetička struktura nije uvijek indikativna za rizik pojave bolesti: "To neće u 100 posto slučajeva objasniti pojedinačni rizik za oboljenje. Postoje i drugi biološki i epigenetski aspekti koji imaju utjecaj, bilo pozitivan ili negativan."

Na primjer, studije pokazuju da osobe koje govore više od jednog jezika razviju prepoznatljive simptome Alzheimera pet godina kasnije nego one koje govore samo jedan jezik.

Medjunarodna udruga za borbu protiv te bolesti predvidje da će se u sljedećih 20 godina broj slučajeva Alzheimerove bolesti skoro udvostručiti. G. 2030. bit ce 66 milijuna oboljelih, a 2050. 115 milijuna. Zbog toga su dužnosnici Ministarstva zdravlja i medicinski stručnjaci toliko usredotočeni na pronalaženje načina za usporavanje napredovanja Alzenheimerove bolesti i prevencije te neizlječive bolesti.

XS
SM
MD
LG