Linkovi

Rast na Wall Streetu i dolara uz nadu u dogovor o granici zaduživanja


Trgovci rade na berzi u New Yorku, 3. maj 2023.
Trgovci rade na berzi u New Yorku, 3. maj 2023.

Vrijednost akcija na američkim berzama je povećana, dok je dolar u četvrtak, 18. maja, dostigao sedmonedjeljni vrhunac pošto su snažni ekonomski podaci umirili strahove od recesije, dok su istovremeno umanjili nadu da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope prije kraja godine.

Investitori su nastavili da pažljivo prate pregovore u Washingtonu o podizanju gornje granice gornjoj granici duga sa znakovima da bi demokrate i republikanci mogli da se približe dogovoru, izvještava Reuters.

"Trgovci pažljivo prate i očekuju da Washington postigne dogovor prije nego kasnije", rekao jeRyan Detrick, glavni tržišni strateg Carson grupe iz Omahe.

"Vidjeli smo ovaj šou i ranije, a Washington ne želi bankrot neposredno uoči velikih izbora," dodao je Detrick.

"Ali iz nekog razloga, u SAD-u nam se sviđa naša drama," naveo je Detrick.

Podaci su pokazali da je manje Amerikanaca nego što se očekivalo prošle nedelje podnijelo zahtjeve za nezaposlene, podržavajući vjerovatnoću "mekog prizemljenja", ali i smanjenih izgleda da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope pre kraja godine.

Index Dow Jones Industrial Average porastao je za 0.34 odsto, S&P 500 ojačao je 0.94 procenta, a Nasdaq Composite 1.51 odsto.

Evropske akcije su takođre ojačale. Njemački DAKS je porastao na najviši nivo od januara 2022. zbog optimizma u pregovorima o gornjoj granici duga SAD.

Cijena američke sirove nafte je pala za 1,33 odsto na 71,86 dolara po barelu, dok je brent pao za 1,10 dolara ili 1,43 odsto na 75,97 dolara.

Pala je i cijena zlata za 1,2 odsto na 1.957,09 dolara za uncu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG