Linkovi

Rast cijena na malo i prodaje ublažio strah od deflacije u SAD


Prema mjesečnoj statistici američke vlade, indeks cijena na malo u srpnju je bilježio rast od tri desetine jednog postotka – što je bio prvi takav rast u posljednja četiri mjeseca, te najveći 'skok' u posljednju godinu dana.

Izvješće američkog Ministarstva rada ukazuje da su u srpnju cijene na malo kao i prodaja općenito rasle, što na izvjestan način ublažava strah od deflacije, koja bi – upozorili su stručnjaci - mogla uslijediti zbog posustalog gospodarskog rasta. Deflacija obično rezultira padom zarade, zatvaranjem firmi i rastom nezaposlenosti.

Prema mjesečnoj statistici američke vlade, indeks cijena na malo u srpnju je bilježio rast od tri desetine jednog postotka – što je bio prvi takav rast u posljednja četiri mjeseca, te najveći 'skok' u posljednju godinu dana. Što se tiče cijena u trgovini na malo, prema podacima ministarstva trgovine, one su prošli mjesec porasle za 0.4 posto, nakon dva mjeseca pada.

Ekonomistima je ovaj podatak važan zbog toga što trgovina na malo pokreće opću gospodarsku aktivnost u Sjedinjenim Državama. A jedna studija Sveučilišta Michigan pokazuje da su Amerikanci u srpnju bili nešto optimističniji u vezi gospodarske situacije nego u lipnju.

Također s ekonomske scene, vijest da je njemačka ekonomija u drugom poslovnom kvartalu ove godine rasla po najbržoj stopi u posljednjih dvadeset godina. Zbog toga je gospodarski rast za 16 država euro-zone bio u tom razdoblju bolji od prognoziranog. Između travnja i lipnja, njemački nacionalni proizvod povećan je za više od dva posto, u odnosu na početak ove godine.

Njemačka vlada kaže da je to rezultat većeg izvoza, što je posljedica sve bolje gospodarske situacije u većem dijelu svijeta. Ekonomija euro-zone je u drugom poslovnom kvartalu ove godine rasla po stopi od jednog postotka, najbrže u posljednje četiri godine.

Rast su bilježile i Francuska i Španjolska, dok se grčki nacionalni proizvod smanjio za jedan i pol posto.

Ekonomisti međutim upozoravaju da se dobri rezultati možda neće ponoviti u drugoj polovici godine, jer je većina europskih vlada uvela mjere štednje, kako bi smanjile državni dug.

XS
SM
MD
LG