Linkovi

Rast američke industrijske proizvodnje u rujnu 'spasile' narudžbe za nove putničke avione


.
.
. .

Danas objavljeni statistički podaci američkog Ministarstva trgovine ukazuju na neznatni rast potražnje za industrijskom robom trajnije prirode.

U rujnu je takva potražnja bila nešto izraženija kada su u pitanju zrakoplovi koje naručuju komercijalne avio-kompanije.

Narudžbe za industrijsku robu u devet su mjesecu bilježile rast od 3.3 posto u odnosu na kolovoz, što je najveći rast od početka godine. Ako se izuzmu narudžbe za nove avione, druga je roba bila naručivana nešto rjeđe – manje za 0.8 posto u odnosu na kolovoz.

Pad se najviše odnosi na nešto manje narudžbe komunikacijske opreme.

U jednom drugom izvješću o stanju ekonomije, Ministarstvo trgovine javlja o nešto boljim rezultatima na tržištu nekretnina, na kojem je – bez obzira na to - situacija i dalje loša.

No, do rujna je prodano 307 tisuća novosagrađenih obiteljskih kuća i stanova, što je rast od 6.6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Stopa rasta za ovu kategoriju nekretnina stalno raste iako dosta sporo.

U normalnim prilikama, u Sjedinjenim se Državama godišnja stopa rasta za nove stambene jedinice iznosi oko 800 tisuća.

Razlozi za usporavanje proteklih godinu-dvije su: razmjerno visoka nezaposlenost, teško dobivanje kredita te nestabilne cijene nekretnina.

XS
SM
MD
LG