Linkovi

Rapom protiv samoubojstava


Coloradas Mangas, iz rezervata Mescalero Apache, svjedočio je pred Kongresom o problemu samoubojstava indijanskih tinejđera
Coloradas Mangas, iz rezervata Mescalero Apache, svjedočio je pred Kongresom o problemu samoubojstava indijanskih tinejđera

Prema vladinim statistikama, vjerojatnost da će američki Indijanac počiniti samoubojstvo 70% je veća od one da će isto učiniti neki drugi Amerikanac

Prema vladinim statistikama, vjerojatnost da će američki Indijanac počiniti samoubojstvo 70% je veća od one da će isto učiniti neki drugi Amerikanac. “Tiha epidemija,” kažu za tu visoku stopu samoubojstava. Ali “tiha epidemija” nije više sasvim tiha – jedna zdravstvena radionica u Portlandu, u Oregonu, odzvanja glasovima tinejdžera i zvucima njihove glazbe i web videa kojima žele utjecati na svoje vršnjake i spasiti živote.

Prema americkom Ministarstvu zdravstva, gotovo svaki cetvrti medju indijanskim tinejdzerima pokusao je sebi oduzeti zivot.

Sedamnaestgodisnjem Brandonu Treju, koji zivi na rezervatu u istocnom dijelu savezne drzave Washington, poznato je ljudsko lice iza tih zalosnih statistika: "Jedan od mojih prijatelja pokusao je s pilulama. Nije mu uspjelo. Zavrsio je u bolnici gdje su mu morali ispumpati zeludac." Trejo je bio u soku i jos uvijek ne razumije zasto se njegov prijatelj odlucio na takav korak.

Sarah Hull, iz jednog oregonskog plemena, dozivjela je isti sok, ne jednom nego vise puta. Ta sesnaestogodisnjakinja pohadja skolu izvan rezervata: "Iz vlastitog iskustva, zivota na rezervatu, znam da je depresija uobicajeni problem kod mnogih ljudi jer mnogi ne znaju vise naci puta u vlastitu kulturu i naci u njoj svoje mjesto; tesko je to, jer ne znate vise tko ste i zbunjeni ste."

Sarah je svoje mjesto i svoju strast, nasla u – glazbi. Tako se i zatekla u improviziranom studiju, osnovanom u sklopu plemenske zdravstvene radionice. Kaze da nocu lezi budna, trazeci i smisljajuci prave rijeci za pjesmu na neobicnu temu - sprijecavanja samoubojstva.

Njen dolazak u studio i snimanje organizirala je regionalna agencija Northwest Portland Area Indian Health Board, u sklopu svoje zdravstvene radionice putem koje vodi kampanju protiv samoubojstava i za vodjenje zdravog zivota. Pozvano je 60-ero mladih iz raznih plemena, u Portland, na tjedan dana.

Koordinatorica programa za prevenciju samoubojstava Colbie Caughlan kaze da je njihova zelja pomoci u kreiranju zdravih poruka koje ce imati odjeka kod mladih: "Od mladih se dana uci, tako je uvijek bilo."

Organizatori odrzavaju prezentacije o tome kako prepoznati znakove upozorenja i na taj nacin sprjecavati samoubojstva i kako voditi zdrav zivot, bez droga. Onda mlade salju na teren, s video-kamerom, biljeznicama i svim potrebnim materijalom, a i sa glazbenim producentom.

Colbie Caughlan se nada da ce takav pristup uroditi stvaranjem pozitivnog drustvenog networkinga: "Ako kazu “oh, a onda sam otisao na jednu leadership konferenciju” ili “prosla sam kroz program za prevenciju samoubojstava i naucila toliko toga sto mi je pomoglo da spasim zivot mojeg najboljeg prijatelja”, znam da ce to prenositi i dalje, svojim prijateljima, da ce zadrzati ta znanja i iskustva, da ce ona ostati s njima."

Inspiracija ovoj inicijativi bio je uspjesan web-program iz Australije, o strategiji za prevenciju samoubojstava. Todd Denny je jedan od glazbenih mentora u Portlandu. Vec cijelo desetljece vodi glazbene radionice ciji cilj je baviti se i rijesavati dustvene probleme koji vladaju na rezervatima Sjeverozapada. I on je misljenja da tehnologija moze pomoci u razbijanju stigme o tom teskom i osjetljivom pitanju.

"Kad je rijec o samoubojstvu, jedan od velikih izazova, ne samo u indijanskim nego u svim drugim zajednicama, tajnovitost je i tisina koja ga obavija. Nas program ljudima pomaze da premoste te barijere, da mogu ispricati svoje price, da mogu izraziti sebe," kaže Denny.

Neki od tinejdzera koji su dosli u Portland to su i ucinili putem tradicionalne indijanske glazbe. Devetnaestogodisnji Jordan Hill svira gitaru. Kaze da je pomno birao rijeci za svoju pjesmu: "Svaka pjesma koju sam ikada napisao imala je poruku za nekoga. Zato svojem albumu, na kojemu upravo radim, i zelim dati naslov “Memoirs,” jer on je moja poruka svima."

U planu je da Hillova poruka postane dijelom “sveobuhvatnog on-line zdravstvenog resursa koji indijanski mladi stvaraju za indijanske mlade.” Ta multimedijska kampanja, pod imenom WeAreNative, zapocet ce potkraj ove godine.

XS
SM
MD
LG