Linkovi

Medicina: Laboratorija veličine kreditne kartice


Medicina: Laboratorija veličine kreditne kartice

Kartica sa mChip-om košta samo jedan dolar, koristi se isključivo jednokratno tako da ne može doći do prenosa infekcije. Prilikom nedavnog testiranja u Rwandi, plastična laboratorija veličine kreditne kartice bila je vrlo pouzdana. Tačnost testiranja krvi bila je 100 odsto kada je u pitanju virus HIV-a, a 94 procenta kada je riječ o sifilisu.

Medicinski istraživači razvili su novi način testiranja ljudske krvi na infekcije. Riječ je o plastičnoj napravi, nešto većoj od kreditne kartice u koju je ugrađen mikročip, prava mala laboratorija koja analizira kap krvi za svega dvadesetak minuta. Prilikom nedavnih testiranja u Ruandi laboratorija-kartica, da je tako nazovemo, izuzetno tačno je dijagnosticirala zaraženost virusom HIV-a i sifilisa. Nova spravica je jeftina, lako prenosiva, i najbrži način da se u siromašnim i zabačenim dijelovima svijeta obavi testiranje krvi i na druge infekcije, a ne samo na virus HIV-a i sifilis.

U ruralnim dijelovima Malawija, primjera radi, majke sa malom djecom putuju satima da bi njihova djeca bila testirana na virus HIV koji izaziva AIDS. Medicinski radnici u mnogim afričkim i azijskim zemljama ističu da je testiranje i dijagnosticiranje infekcija, poput zaraženosti HIV-om, i teških oboljenja poput sifilisa ili hepatitisa, vrlo često teže i od samog liječenja.

Ili drugi primjer... Da bi olakšala dostupnost testiranja i dijagnosticiranja vlada Indije obezbjedila je više pokretnih laboratorija koje krstare zabačenim dijelovima zemlje.

S. P. Bandyopadhyay
S. P. Bandyopadhyay

„Te pokretne laboratorije su ponekad jedini način da dopremo do ljudi koji ne mogu biti pregledani ni na koji drugi način“ - ističe S. P. Bandyopadhyay, jedan od začetnika i voditelja tog programa.

Mnoge od teškoća sa kojima se medicinski radnici u afričkim i azijskim zemljama susreću pružajući zdravstvene usluge u teško dostupnim i udaljenim područjima bi mogle biti uveliko olakšane masovnom upotrebom nove, lako prenosive spravice koju je na univerzitetu Columbia u New Yorku razvio doktor Samuel Sia.

Radi se o mikrofluidnom čipu, ugrađenom u plastičnu pločicu veličine kreditne kartice, koji vrlo malu kap ljudske krvi analizira za dvadesetak minuta. Čip je nazvan „mChip,“ a doktor Sia kaže:

Dr. Samuel Sia
Dr. Samuel Sia

„Način na koji čip radi je vrlo pouzdan. Obavlja vrlo komplikovan test, a ta mala laboratorija zaista nije veća od kreditne kartice.“

Rad čipa zasniva se na već postojećoj tehnici testiranja krvi poznatoj kao "tehnologija poprečnog protoka" i njime je moguće istovremeno detektirati više infekcija, poput zaraženosti virusom HIV-a i sifilisom.

„U svakom od četvrtastih udubljenja na plastičnoj pločici može se dijagnosticirati različita infekcija ili oboljenje. Naš cilj je razviti mogućnost da jednom karticom, naravno sa ugrađenim mChip-om pouzdano detektiramo, ustanovimo i do desetak infekcija i oboljenja“ - ističe doktor Sia.

Kartica sa „mChip“-om košta samo jedan dolar, koristi se isključivo jednokratno tako da ne može doći do prenosa infekcije. Prilikom nedavnog testiranja u Rwandi, plastična laboratorija veličine kreditne kartice bila je vrlo pouzdana. Tačnost testiranja krvi bila je 100 odsto kada je u pitanju virus HIV-a, a 94 procenta kada je riječ o sifilisu.

Doktor Sia vjeruje da će testiranje laboratorijom-karticom u siromašnim zemljama i u zabačenim dijelovima svijeta posebno pomoći smanjenju visoke smrtnosti novorođenčadi, malih beba i majki. Ni uštede koje bi u razvijenim zemljama mogle biti ostvarene novim načinom testiranja ne bi bile male.

XS
SM
MD
LG