Linkovi

Pola vijeka rap muzike: Sjećanja legendi


Rap ove godine slavi 50 godina (Ilustracija: AP)
Rap ove godine slavi 50 godina (Ilustracija: AP)

Da li se sjećate prve rap pjesme koju ste čuli? Vaši omiljeni di-džejevi se sigurno sjećaju. Dok hip-hop slavi 50 godina postojanja, AP je pitao neke od najpopularnijih predstavnika žanra da se sjete kako su se osjećali kada su prvi put čuli rap i na koji način je ovaj pokret uticao na njih.

U intervjuima sa rep legendama, mnogi si naveli da je prva rap pjesma koju su čuli "Rapper's Delight" Šugarhil Genga.

Korijeni hip-hopa su otkriveni 1973. u Bronksu, a trebalo je nekoliko godina prije nego što je “Rapper’s Delight” otkrio rap muziku široj publici. Slijede priče repera koji su zavoljeli ovaj žanr skoro u isto vrijeme kada se ovaj hit pojavio.

Čak Di (Chuck D)

Dok je bio na univerzitetu Adelfi, Čak Di je krenuo na binu da zabavi publiku sa pjesmom Šika "Good Times" (Chic), na žurci 1979. Bar je mislio da će to da uradi. Uzeo je mikrofon, kad je čuo drugačiju verziju pesme. I to je trajalo i trajalo, čitavih 15 minuta.

"Uzeo sam mikrofon da razvalim, i odjednom čujem neki tekst, počinjem da samo otvaram usta. Ide tekst i to traje možda 20 minuta", kaže Čak Di, član benda Pablik Enemi (Public Enemy), čiji je hit Fight The Power jedna od najvažnijih himni hip-hopa.

Čak Di i Flejvor Flejv (Public Enemy) na nastupu 2015 (Foto: Rich Fury/Invision/AP, arhiva)
Čak Di i Flejvor Flejv (Public Enemy) na nastupu 2015 (Foto: Rich Fury/Invision/AP, arhiva)

"Kada je sve bilo gotovo, svi su mi čestitali kako sam uspio da repujem tako dugo. Tada je cijela fora bila u tome koliko dugo možeš da repuješ. Otišao sam do di-džeja i vidio sam na ploči da je pisalo da je to "Rapper’s Delight". Pomislio sam kako su napokon uspjeli. Cijelo ljeto su pričali kako će uspjeti to da snime. Mislio sam da nema šanse. Kako može rep da bude hit? Nisam to mogao da zamislim. Niko nije mogao da zamisli. I onda se desilo!", kaže Čak Di za AP.

Bid Dedi Kejn (Big Daddy Kane)

Sa 12 godina, Big Dedi Kejn možda nije mogao da se sjeti svih domaćih zadataka, ali je znao svaku riječ pjesme pokojnog Džimija Spajsera iz 1980. godine "Adventures of Super Rhymes", jednu od prvih hip-hop pjesama ikad snimljenih u studiju.

Kejn jeste prvo čuo “Rapper’s Delight” ali mu se Spajserovih 15 minuta pjesme ipak najviše dopadalo.

"Kada je izašla pjesma, samo način na koji je Spajser ispričao priču o Aladinu i Drakuli, baš je bilo super", naveo je on.

Kvin Latifa (Queen Latifah)

Za nju je ovaj hit bila prva rep pjesma koju je, kao i mnogo drugi, čula i zapamtila dok je odrastala u Njuarku u Nju Džersiju. Ipak, najvažnija joj je pjesma koju je čula 1982, "Planet Rock" Afrika Bambate i Sol Sonik Forsa (Afrika Bambaattaa and the Soul Sonic Force). Mnogi zaboravljaju da je ova glumica koja je nominovana za Oskara i glumi i mnogim serijama, zapravo započela kao reperka sa hitovima kao što su “U.N.I.T.Y." i “Just Another Day.”

"Promijenilo je zvuk, više je bilo sintisajzera. Sve je zvučalo drugačije. Neke hip-hop pjesme su u prvim danima bile živa muzika, bendovi su svirali uz miksanje ploča. Sam "Good Times" je bio osnova za "Rapper’s Delight". Neke od pjesama su bile obrade disko hitova, puštala se originalna muzika, a zatim bi se na to repovalo", navodi Kvin Latifa.

Kvin Latifa na Festivalu u Kanu 2023. godine (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP)
Kvin Latifa na Festivalu u Kanu 2023. godine (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP)

Metod men (Method Man)

Da, “Rapper’s Delight” je zaista prva rap pjesma koju je Metod Men čuo. Ipak, prvi hit koji mu se zaista dopao je "Sucker MC's" od Ran DiEmSi-ja (Run-D.M.C).

"Nikad nisam do tada čuo tu pjesmu, a mislio sam da baš dobro pratim sve", kaže Metod Men o pjesmi iz 1983, koja je nastala poslije prvog singla benda “It’s Like That”. Rekao je da mu je “Sucker MCs” pomogao da uđe u hip-hop.

"Bili smo 6. razred i išli smo na ekskurziju na Long Ajlend i svi smo pjevali, znali smo svaku riječ. Mislim da smo tu stvar pustili 24 puta na ekskurziji", kaže ovaj glumac i reper.

Di džej Džezi Džef (DJ Jazzy Jeff)

Njega je uvijek zanimala muzika. Ali kad je zvijezda "Princa iz Bel Era" čuo “Rapper’s Delight”, osjetio je kao da je to njegova pjesma.

"Tada sam se prvi put osjetio kao da je to moja muzika. Prije toga, volio sam muziku, ali to je više bilo za moje starije sestre i braću, i meni se to dopadalo jer se i njima dopadalo. Ovo je pak bilo nešto samo za mene", kaže Džezi Džef.

Šak (Shaq)

Šakil O'Nil je možda jedna od najdominantnijih figura u istoriji NBA. Pored karijere duge 19 godina u košarci, imao je kratku ali uspješnu rap karijeru, tokom koje je izdao dva albuma. Njegov debi album iz 1993. godine “Shaq Diesel” prodat je u milion primjeraka, a takođe i dalje nastupa kao DJ Diesel.

Šakil O'Nil kao DJ Diesel na muzičkom festivalu Lollapalooza 4. avgusta 2023. u Čikagu (Foto: Rob Grabowski/Invision/AP)
Šakil O'Nil kao DJ Diesel na muzičkom festivalu Lollapalooza 4. avgusta 2023. u Čikagu (Foto: Rob Grabowski/Invision/AP)

Ova zvijezda NBA Kuće slavnih navodi da je njegovo prvo rap iskustvo bilo kada je gledao film "Beat Street" 1984. godine, prije nego što su mu roditelji kupili ploču sa muzikom iz tog filma. U filmu se radi o dvojici braće i njihovim prijateljima koji su ušli u hip-hop kulturu kroz brejkdens, puštanje ploča i grafite.

"To je bilo neviđeno. Onda sam dobio gramofone i ploču za Božić. Upao sam u nevolje pošto sam ploče skrečovao, htio sam da budem kao di džejevi", kaže košarkaška zvijezda.

XS
SM
MD
LG