Linkovi

PODGORICA: Održani protesti zbog ranjavanja novinarke


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku
Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

U glavnom gradu Crne Gore održava se protest zbog napada na novinarku Oliveru Lakić.

Protestu koji se održava ispred zgrade Vlade Crne Gore, prisustvovali su građani, predstavnici medija te opozicionih političkih partija i nevladinog sektora.

Napad na novinarku Lakić osudila je i Misija OSCE-a u Crnoj Gori.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, posjetio je danas novinarku Vijesti u bolnici i poručio da je "ovaj brutalni napad apsolutno neprihvatljiv", podsjećajući da je sloboda medija "kamen temeljac svih demokratskih društava".

Orav je istakao da je novinarka Olivera Lakić svoj posao kao istraživački novinar "radila odlično i time podržavala demokratizaciju društva".

"Zato su sada najbitnija pitanja ko je to uradio, zašto je to uradio", rekao je Orav. "Očekujemo odgovore brzo"

Otpravnica poslova američke ambasade u Podgorici, Džudi Kuo, najoštrije je osudila napad na Lakić i poručila da je to "napad na slobodu medija i demokratiju u Crnoj Gori.

"Novinari su čuvari demokratskog sistema i moraju biti zaštićeni", rekla je Kuo. "Snažno podržavamo istragu i oćekujemp da će nadležni organi naći počinioca ovog krivičnog djela. Očekujemo brze rezultate".

Novinarka opozicionog dnevnika Vijesti, Olivera Lakić, ranjena je u utorak iz vatrenog oružja u nogu, nedaleko od ulaza zgrade u kojoj stanuje na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Montenegro -- Olivera Lakic, journalist of the Vijesti newspaper, was wounded in Podgorica (police, investigation, attack, investigators, forensics), May 8, 2018.
Montenegro -- Olivera Lakic, journalist of the Vijesti newspaper, was wounded in Podgorica (police, investigation, attack, investigators, forensics), May 8, 2018.

Lakić, koja je prije šest godina takođe napadnuta ispred svog stana, ranjena je u desnu potkoljenicu i ubrzo nakon toga primljena u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, saopštili su zvaničnici.

Crnogorska Uprava policije potvrdila je ranjavanje novinarke Vijesti i saopštila da preduzima intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela u kome je povredu od vatrenog oružja zadobila novinarka Olivera Lakić.

Policija je, kako se navodi u saopštenju, odmah po prijavi «preduzela mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja», te da se na licu mjesta vrši uviđaj.

«Izvršena je blokada grada i vrše se pojačanje kontrole. Policijski službenici izuzimaju snimke sa video nadzora u blizini lica mjesta izvršenja krivičnog djela», piše u saopštenju UP, i dodaje da su u toku kriminalistička obrada i druge policijsko-tužilačke aktivnosti koje se preduzimaju radi identifikovanja počinioca i rasvjetljavanja svih okolnosti događaja.

Uprava policije «osuđuje ovo krivično djelo učinjeno na štetu novinarke i preduzeće sve zakonom propisane mjere i radnje, u koordinaciji sa tužilaštvom, kako bi ovaj događaj u potpunosti bio rasvijetljen», navodi se u saopštenju.

Glavni urednik dnevnika Vijesti, Mihailo Jovović, rekao je novinarima da mu je Olivera Lakić rekla da joj je napadač prišao dok se približavala ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, te da je vidjela kako sa njim bježe još dva muškarca.

«Nemam riječi dokle više, do kad će više ovo da se dešava u ovoj našoj divnoj Crnoj Gori? Nijedan napad na nju (Oliveru Lakić) nije riješen. Mnoge priče koje je napisala a koje ukazuju na kriminal nijesu uopšte istražene», rekao je Jovović i upitao «dokle ćemo mi da strepimo od ovakvih kukavica».

Američka ambasada u Podgorici objavila je na svom Tviter nalogu da «sa zabrinutošću pratimo večerašnji napad na novinarku Lakić, kao i da su «novinari čuvari demokratije i moraju biti zaštićeni da bi bezbjedno radili svoj posao».

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, nazvao je večerašnji napad na Oliveru Lakić «veoma zabrinjavajućim», navodeći da «novinari moraju biti zaštićeni».

Najnoviji od brojnih napada na novinare u Crnoj Gori je osudio i premijer Duško Marković, koji «od nadležnih zahtijeva brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci».

«Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredjeljenje Vlade», rekao je Marković, a njegov ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, nazvao napad «kukavičkim» i obećao da će njegovo ministarstvo «učiniti sve da se istraže motivi i procesuiraju izvršioci», rekao je Nuhodžić.

Ljekari Kliničkog centra saopštili su da Lakić nije životno ugrožena i da će biti hospitalizovana na odjeljenju za vaskularnu hirurgiju.

Prethodni napad na Oliveru Lakić dogodio se na istom mjestu kao u utorak, kada se novinarka vraćala iz redakcije, a uslijedio je nakon serije tekstova o fabrici duvana u Mojkovcu.

Za napad je tada okrivljen Ivan Bušković, koga je sud osudio na devet mjeseci zatvora, ali mu je Zakonom o amnestiji kazna skraćena za četvrtinu. Nalogodavci i motiv nikada nisu utvrđeni.

XS
SM
MD
LG