Linkovi

YouTube suspendovao nalog Randa Paula zbog netačnih informacija o maskama


Senator Rand Paul na virtuelnom pretresu senatskog odbora za zdrastvo, obrazovanje i rad na Capitol Hillu, 12. ma 2020.
Senator Rand Paul na virtuelnom pretresu senatskog odbora za zdrastvo, obrazovanje i rad na Capitol Hillu, 12. ma 2020.

YouTube je suspendovao nalog američkog senatora Randa Puola na sedam dana i uklonio video koji je on objavio, u kojem se tvrdi da platnene maske ne spriječavaju infekcije, navodeći da snimak krši politiku kompanije koja se odnosi na pogrešne informacije o Covidu-19. 

To je drugi put ovog mjeseca da je YouTube skinuo neki od video snimaka senatora Paula zbog kršenja pravila o sadržaju koji obmanjuje publiku.

"Uklonili smo sadržaj sa kanala senatora Paula zato što je u snimak uključio tvrdnje da maske nisu efikasne u spriječavanju zaraze ili prenošenja Covida-19, u skladu sa našom politikom o medicinskim dezinformacijama o Covidu-19", saopštio je YouTube. "Svoju politiku dosljedno primjenjujemo na cijeloj platformi, bez obzira na korisnika ili njegove političke stavove."

U trominutnom video snimku, Paul je osporavao efikasnost maski, dok američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zdravstveni stručnjaci iz svih krajeva svijeta preporučuju nošenje maski da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

"Većina maski koje možete da kupite u radnjama - ne vrijedi", rekao je u video snimku Paol koji je očni hirurg. "One ne spriječavaju infekcije."

Tokom sedmodnevne suspenzije Paul neće moći da objavljuje nove snimke na YouTubeu.

Senator je odluku YouTubea nazvao "medaljom časti" na Twitteru. U saopštenju koje je objavila njegova kancelarija konstatovao je da kompanija ima pravo da zavodi red na svojoj platformi.

"Kao senator naklonjen libertarijancima, smatram da privatne kompanije imaju pravo da mi uvedu zabrane ako žele, tako da ću u ovom slučaju svoju frustraciju prosto kanalisati da bih da se postarao da javnost zna da YouTube djeluje kao produžena ruka vlade i cenzuriše svoje korisnike koji se suprostavljaju mišljenju vlade", izjavio je.

Pojedini korisnici Twittera koji kritikuju odluku YouTubea ukazali da je prošle nedjelje epidemiolog Michael Osterholm, bivši savjetnik predsjednika Joea Bidena za Covid, izjavio za CNN da su platnene maske "veoma, veoma malo" efikasne u zaštiti od Covida.

Prošle nedelje, YouTube je uklonio video snimak intervjua koji je objavio Paul, u kome je takođe osporavao da maske sprečavaju infekcije. Dodatna kršenja politike YouTubea mogle bi da dovedu do dvonedjeljne suspenzije, nakon čega slijedi i trajna zabrana.

Twitter je ove nedjelje preduzeo slične korake protiv članice Predstavničkog doma Marjorie Taylor Greene​ i suspendovao njen nalog na sedam dana, nakon što je ona tweetovala netačnu tvrdnju da "vakcine ne daju rezultate, ne smanjuju širenje virusa, niti to čine maske".

Naučnici i stručnjaci su ustanovili da su vakcine i maske djelotvorne protiv Covida-19.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG