Linkovi

Egipat u vrijeme Ramazana


Ramadan in Cairo, Egypt
Danas, 20. jula, počinje Ramazan, najsvetiji mjesec za milijardu svjetskog stanovništva islamske vjeroispovjesti, mjesec posta, duhovnog uzdizanja i davanja siromasima. U Egiptu, muslimani imaju svoj način obilježavanja stoljetnih svetkovina i običaja.


Za vrijeme Ramazana, muslimani poste od izlaska do zalaska sunca. No, kako islamski učenjak Sheikh Mahmoud Ashour objašnjava, Ramazan je puno više od tek odricanja hrane i pića.


“Između posta i molitve, čita se Kuran, a Kuran je objava Božjih riječi preko Božjeg poslanika Muhameda koji kaže da onaj koji želi da mu se Bog obrati, mora čitati Kuran. I tako, tokom cijelog Ramazana, obraćamo se Bogu i Bog se obraća nama.”


Post se prekida uz vodu i datulje.

Na uvijek živoj tržnici u kairskoj četvrti Al Sayeda Zeinab, prodavači datulja, poput Ahmeda, nadaju se privući mušterije tako što vrstama datulja nadjevaju zvučna imena - po trbušnim plesačicama, filmskim zvijezdama, političkim ličnostima i pokretima. “Prošle smo ih godine zvali Hosni Mubarak, Habib al Adli, Alaa Mubarak, Suzanne Mubarak. Ove godine zovemo ih Mohamed Morsi, 25. januar, Revolucija, Tahrir, Demonstranti - prema događajima kroz koje prolazimo.”


Imena ipak, priznaje Ahmed, nisu jamstvo za dobru prodaju. “To su samo imena. Kupac ipak bira prema okusu datulja.”


Iako je Ramazan mjesec duhovnog uzdizanja, duhovne obnove, mnogi svečano ukrašavaju svoje domove, troše više novca i vremena na pripremanje hrane za svoje obitelji i prijatelje.

“Slavim Ramazan," govori jedna žena, "kao i svi drugi muslimani - molitvom, postom, dobrom hranom, pozivamo prijatelje u kuću i odlazimo drugima u posjet.”


Roditelji u Egiptu također za djecu kupuju šarene lanterne, zvane fanous, uz koje se djeca, nakon prekida posta, igraju, pjevaju i dobijaju darove.


“Postimo i molimo se, za molitvu se budimo tokom noći i za djecu kupujemo fanous,” kaže jedan kupac.


Ali svi se vjernici tokom Ramazana mole i što vjernije slijede učenja Muhameda jer muslimani vjeruju da je to bio mjesec u kojemu je počela objava Kurana.
XS
SM
MD
LG