Linkovi

Ramazan u Americi


Naila, Aisha, i njihova dva brata Omar i Yusuf Elmasri igraju nogomet i tokom Ramazana
Naila, Aisha, i njihova dva brata Omar i Yusuf Elmasri igraju nogomet i tokom Ramazana

Muslimani u Americi, kao i širom svijeta, upražnjavaju post i druge običaje mjeseca Ramazana. To se neminovno razlikuje u odnosu na iskustva Ramazana u predominantno islamskim zemljama, kažu neki članovi islamske zajednice u Kaliforniji u kojoj, prema podacima Vijeća za islamsko američke odnose živi najveći broj muslimana u Sjedinjenim Državama.

Uz nogomet, četvero u jednom nogometnom timu u Los Angelesu povezuje još nešto zajedničko.

"Svi smo počeli trening u isto vrijeme. Igra nas, zaista, oduševljava."

Kaže Nailah Elmasri, koja je sa sestrom Aishom i dva brata Yusufom i Omarom ljubav za nogomet nasljedila od oca. Oni se oštro natječu. Ali svake godine tokom jednog mjeseca susreću se sa izazovom koji ih izdvaja od drugih. To je post.

Nailah Elmasri
Nailah Elmasri

"Brže se umorite i teže se koncentrisati", kaže Omar.

Tokom Ramazana Omar Elmasri i njegova porodica od izlaska do zalaska sunca ne jedu i ne piju vodu.

"Nije lako kada ne pijete vodu. To je najteže", kaže Aisha.

"Većina u timu nisu muslimani i uvijek imaju gomilu pitanja i ja nastojim da odgovorim najbolje što mogu", dodaje Nailah.

"Većina suigrača mi pruža podršku", objašnjava Aisha.

Ali ne pokazju svi razumjevanje, kaže Yusuf Elmasri:

"Oni kažu - Hajde čovječe igraj snažnije."

Aisha Elmasri
Aisha Elmasri

Aisha Elmasri kaže da joj posvećenost vjeri pomaže:

"Osjećam kada postim sa odredjenim razlogom da mi Bog daje posebnu snagu i olakša mi post. Ja ustvari najbolje igram kada postim."

Muhammad Madkour, koji igra košarku, takodjer treba da ostane u kondiciji i ide u školu tokom Ramazana. Ona kaže da ga post mentalno pročišćava:

"Više se fokusirate. Ne mislite na hranu, mislite na učenje, na rad."

Ali Ramazan je nešto više od posta i discipline.

Sa smirajem sunca američki se muslimani okupljaju u džamijama da zajedno prekinu post.

Rimel Bagoury
Rimel Bagoury

"Ja volim da tokom Ramazana budem u džamiji, da jednostavno dobijem osjećaj zajednice", kaže Rimel Bagoury koja je u Sjedinjene Države došla iz Egipta kada joj je bilo 16 godina. Ona kaže da se Ramazan u Egiptu drugačije osjeća:

"Osjećate da svi slave ono što vi slavite. Ali ovdje na poslu, na fakultetu, ili u školi, vidite da svi oko vas nisu isti. Ne osjećate isto što ste osjećali tamo kod kuće."

Ona kaže da joj dolazak u džamiju na iftar daje osjećaj porodice i zajednice koji je imala u Egiptu.

Ali, ima onih koji više vole da Ramazan upražnjavaju u Sjedinjenim Državama. Usman Madha je takodjer živio u Saudijskoj Arabiji tokom Ramazana:

"Tamo, mada sam bio okružen cijelom nacijom bio sam sam. Ovdje imam rodbinu, i prijatelje. I pored toga što smo u nemuslimansoj zemlji Ramazan uz porodicu i prijatelje daje drugačiji osjećaj", kaže Madha.

Mnogi američki muslimani kažu da im tokom Ramazana osjećaj snažnijih veza i veće bliskosti sa Bogom pomaže da savladaju fizičke i mentalne izazove posta.

XS
SM
MD
LG