Linkovi

Ramazan u Americi: Energetska hranljiva pločica pomaže da se izdrži post


To je upravo izazov sa kojim se muslimani u Americi suočavaju ove godine: ramazan stigao tokom ljeta i post može trajati između 16 i 20 sati dnevno. Ali ovo što slijedi bi moglo biti olakšanje kako za nogometaše, sportaše i sve druge kojima je teško izdržati post. Upravo Ti dugi sati su naveli doktora Imrana Posnera, psihijatra iz Filadelfije, da napravi dodatak ishrani koji bi ublažio glad tokom ramazana - to je energetska halal pločica koju pojedete prije nego izadje sunce.

Doktor Imran Posner i njegov prijatelj Farid Sanders su prije dvije godine u New Yorku osnovali kompaniju Fajr Foods koja proizvodi takozvanu ramazansku prehrambenu pločicu.

Naša najveća briga je pomognemo muslimanima da zapravo dovrše post. To se odnosi na one koji su manje voljni postiti zbog pritisaka i zahtjeva na njihovom poslu, ali i ne one koji trenutno poste, ali se ipak bore i prolaze kroz teške trenutke tokom posta, kaže doktor Posner.

Prehrambena pločica sadrži kukuruzni škrob koji nije skuhan, i kojem je potrebno dugo vremena da se svari, što može olakšati post, i pomoći ljudima da razborito razmišljaju čak i ako nisu satima jeli. Kompanija Fajr Foods ima 4 patenta za ramazansku hranljivu pločicu koja se može kupiti putem interneta. Prodaje se tokom cijele godine, ali je potražnja najveća mjesec dana prije ramazana, kao i tokom mjeseca ramazana. Ona je napravljena za bilo koga ko je želi konzumirati kao zamjenu za obrok.

Ako ste isuviše zauzeti ili ako vam je život hektičan da nemate vremena da prezalogajite nešto, ramazanska energetska hranljiva pločica bi mogla biti alternativa u tim trenucima.

Trenutno se pločica prodaje samo sa jednim okusom, okusom čokolade, ali kompanija navodi da će uskoro početi proizvoditi i druge okuse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG