Linkovi

Ralph Reed: 'Da bi pobijedili Obamu, trebat će nam i božja pomoć'


Michelle Bachman pozdravlja sudionike godišnjeg skupa Koalicije za vjeru i slobodu u Washingtonu
Michelle Bachman pozdravlja sudionike godišnjeg skupa Koalicije za vjeru i slobodu u Washingtonu

'Ako se nas pita, Obama će odslužiti samo jedan predsjednički mandat" - rekla je Michelle Bachmann, kongresnica iz Minnesote, koja je posebno popularna u Pokretu Čajanke, organizaciji koja je prošle godine pomogla Republikanskoj stranci da povrati većinu u Zastupničkom domu.

Republikanska stranka, a posebno njezini političari koji razmišljaju o kandidaturi za predsjednika države, prošli su tjedan govorili na godišnjem skupu lobističke organizacije koja okuplja kršćane konzervativnog usmjerenja. Kako javlja Jerome Socolovsky, cilj Koalicije za vjeru i slobodu je - poraziti predsjednika Baracka Obamu na izborima sljedeće godine.

Godišnji sastanak aktivista iz Koalicije za vjeru i slobodu počeo je molitvom u kojoj se zahvaljuju Bogu zbog toga što je stvorio američku naciju, naciju koja je – kako se kaže u molitvi – 'stvorena na slavu Boga i da bi promicala kršćansku vjeru'.

Nakon molitve, na pozornicu je došla republikanska članica Zastupničkog doma Michelle Bachmann koja je pozvala okupljene da pomognu da na predsjedničkim izborima sljedeće godine Barack Obama bude poražen. "Jer, ako se nas pita, Obama će odslužiti samo jedan predsjednički mandat" - rekla je Michelle Bachmann, kongresnica iz Minnesote, koja je posebno popularna u Pokretu Čajanke, organizaciji koja je prošle godine pomogla Republikanskoj stranci da povrati većinu u Zastupničkom domu.

I Michelle Bachman navodno razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi.

Koaliciju za vjeru i slobodu osnovao je utjecajni republikanski aktivist Ralph Reed, koji je prije dvadesetak godina bio čelnik Kršćanske koalicije, također aktivističko-lobističke udruge koja je podržavala Republikansku stranku. No, njegov je utjecaj prošlog desetljeća bio narušen – zbog povezanosti s jednim od najutjecajnijih washingtonskih lobista koji je, zbog kršenja zakona o donacijama, završio u zatvoru.

Obraćajući se svojim istomišljenicima prošli tjedan u Washingtonu Ralph Reed je rekao da se odlučio ponovno aktivirati zbog toga što je na prošlim predsjedničkim izborima od glasanja apstiniralo čak 17 milijuna kršćanskih konzervativaca. "Obećao sam sam sebi, da dok god ima života u meni, da se tako nešto neće ponoviti" - rekao je Ralph Reed, u govoru članovima Koalicije za vjeru i slobodu.

Ova je organizacija uspjela na svoje godišnje okupljanje dovesti gotovo sve republikanske političare koji su ili objavili da žele predsjedničku kandidaturu ili se pak o njima govori kao o mogućim kandidatima. Uz Michelle Bachman tu su naime bili i Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, Jon Huntsman, donedavno američki veleposlanik u Kini, a također i bivši guverner države Utah te Herman Cain – poduzetnik iz Georgie, jedan od rijetkih istaknutih republikanaca koji je afro-američkog podrijetla.

Okupljenim konzervativnim aktivistima obratio se i Grover Norquist, koji je na američkoj političkoj sceni poznat po zalaganju za što niže poreze. On je ovako objasnio razloge za svoje pojavljivanje na ovom skupu: "Koalicija za vjeru i slobodu je vjerojatno najvažnija grupacija ove vrste - i to zbog toga što za njezine članove možete biti sigurni da će, na dan izbora, stvarno i glasati."

Grover Norquist je u svom govoru napomenuo da se za niske poreze zalažu i milijuni republikanskih pristaša koji su više svjetovne orijentacije i nije im toliko važna konzervativna platforma vjerskih aktivista koja uključuje protivljenje pobačaju i isto-spolnim brakovima.

Međutim, direktor Koalicije za vjeru i slobodu Ralph Reed podsjetio je okupljene na mobilizacijsku snagu izborne kampanje Baracka Obame od prije tri godine.

'Ako ga želimo pobijediti, trebat će nam božja pomoć' – rekao je Ralph Reed.

XS
SM
MD
LG