Linkovi

Američka vojska negira odgovornost za raketni napad u Siriji


Na ovoj fotografiji od 1. aprila 2018, američki vojnik sjedi u svom oklopnom vozilu na putu koji vodi do napete linije fronta u Manbiju, Sirija.
Na ovoj fotografiji od 1. aprila 2018, američki vojnik sjedi u svom oklopnom vozilu na putu koji vodi do napete linije fronta u Manbiju, Sirija.

Sirijski državni mediji izvijestili su o raketnom napadu rano u ponedjeljak na vazdušnu bazu u provinciji Homs, tvrdeći da ima veći broj žrtava.

U izvještajima se govori da je napad cilja bazu T4 i optužuje se vojska SAD. Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, kaže da je 14 ljudi ubijeno, uključujući i pripadnike iranskih snaga.

Zvaničnici SAD kažu da Sjedinjene Države nisu odgovorne za napad u Siriji. Francuska novinska agencija javila je da francuska vojska takođe negira odgovornost za napad.

"Međutim, mi nastavljamo pažljivo da posmatramo situaciju i podržavamo tekuće diplomatske napore da se odgovornima drže oni koji koriste hemijsko oružje, u Siriji i bilo gdje drugdje", rekao je portparol Pentagona Christopher Sherwood u izjavi.

Sirija ponavlja negiranje da je upotrebljavala hemijsko oružje tokom konflikta koji je započeo 2011. godine, uključujući i posljednji navodno hemijski napad u subotu na pobunjeničko predgrađe Damaska u kome je ubijeno najmanje 40 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG