Linkovi

Raketa Starship eksplodirala ubrzo poslije lansiranja iz Texasa


SpaceX-ova svemirska letjelica Starship eksplodira nakon lansiranja.
SpaceX-ova svemirska letjelica Starship eksplodira nakon lansiranja.

Velika nova raketa kompanije SpaceX lansirana je u četvrtak na prvom probnom letu, ali je eksplodirala nekoliko minuta nakon lansiranja i srušila se u Meksički zaliv.

Kompanija milijardera Elona Muska planirala je da raketu dugu gotovo 120 metara lansira iz južnog Texasa, blizu granice sa Meksikom, na put oko svijeta. Nije imala ljudsku posadu, niti je nosila satelite.

Bilo je planirano da se "booster" odvoji od letjelice nekoliko minuta nakon lansiranja, ali se to nije dogodilo. Raketa je počela da pada i zatim eksplodirala četiri minuta od početka leta i pala u zaliv.

Da se pad nije dogodio tako brzo, letjelica je nakon odvajanja trebalo da nastavi put prema istoku, prije rušenja u Pacifik blizu Havaja.

SpaceX-ova raketa pada na zemlju.
SpaceX-ova raketa pada na zemlju.

Lansiranje su gledali brojni građani sa ostrva South Padre, nekoliko kilometara udaljenog od poligona u Boca Chica.

Kompanija je planirala da Starshipom pošalje posadu i teret na Mjesec i na kraju na Mars. NASA je rezervisala raketu za slanje svoje posade na površinu Mjeseca, a bogati turisti već su bukirali lunarne prelete.

Raketa je prvobitno trebalo da bude lansirana u ponedjeljak, što je odloženo zbog zaglavljenog ventila u "boosteru".

Ranije verzije gornjeg dijela rakete su prije nekoliko godina lansirane u stratosferu u više navrata i srušile su se četiri puta prije uspješnog leta i slijetanja 2021.

Starship je značajno veći od NASA-inih raketa za Mjesec - Saturn 5 iz ranije ere Apolo misija, kao i sistema za svemirsko lansiranje iz programa Artemis, koji je krajem prošle godine obavio svoj prvi let do Mjeseca.

Veći je i od rakete N1 bivšeg Sovjetskog Saveza, planirane za putovanja do Mjeseca, koja je eksplodirala minut poslije poletanja. U njoj nije bilo posade.

Lansiranje su gledali brojni građani sa ostrva South Padre, nekoliko kilometara udaljenog od poligona u Boca Chica.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG