Linkovi

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu


Emitovanje vijesti o ispaljivanju rakete, Tokyo, 29. august
Emitovanje vijesti o ispaljivanju rakete, Tokyo, 29. august

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) danas će održati hitan sastanak na zahtjev Washingtona, Tokija i Seula, nakon što je Pyongyang jutros ispalio balističku raketu koja je preletjela Japan prije nego što je pala u Tihi ocean.

Sirene su se oglasile diljem sjevernog dijela Japana upozoravajući ljude da potraže skloništa, a željeznički promet je obustavljen.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je danas da se tijekom 40-minutnog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ssuglasio da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju.

Shinzo Abe rekao je i da potez Pyongyanga predstavlja "ozbiljnu prijetnju, bez presedana".

Istodobno, Sjeverna Koreja je također podnijela pritužbe Vijeću sigurnosti UN zbog zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, navodeći da su takve akcije provokativne u jeku tenzija na Korejskom poluotoku.

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Ja Song Nam zatražio je od Vijeća sigurnosti da zakaže žuran sastanak povodom vojnih vježbi Seula i Washingtona.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je početkom augusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Sjeverna Koreja ranije je zaprijetila da bi mogla ispaliti rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD-a obećao Pyongyangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG