Linkovi

Broj oboljelih od raka želuca u SAD-u je u padu


Broj oboljelih od raka želuca u SAD-u je u padu
Broj oboljelih od raka želuca u SAD-u je u padu

Iznenađujući nalazi pokazuju povećanje od tri posto za rak donje strane želuca. Taj oblik raka želuca često počinje s upalom izazvanom bakterijom Helicobacter pylori

Rak želuca jedna je od najsmrtonosnijih bolesti; u svijetu je drugi rak po smrtnosti s najmanje 800 tisuća umrlih godišnje. No, u Sjedinjenim Državama, broj oboljenja od tog raka je u padu, osim za jednu skupinu stanovništva.

Glenda Reimer, njezina sestra Sandy Wilken i Sandyna kćerka Mallorie došle su u Nacionalni institut za istraživanje raka, kraj Washingtona, kako bi znanstvenicima pomogli da bolje razumiju bolest koja je devastirala njihovu obitelj.

"Naš je otac umro kad mu je bilo 75 godina, naš brat s 50, naša sestrična s 50. Ona je imala još malu djecu. Mi sada ustvari živimo dane koji njima nisu bili dani," kaže Sandy Wilken.

Generacijama, ta obitelj pati od raka želuca. Glendi Reimer želudac je bio odstranjen nakon dijagnoze raka. Njezina sestra Sandy i nećakinja Mallorie odlučile su se na uklanjanje želuca jer je rizik obolijevanja bio previsok. Godinama već znanstvenici pokušavaju otkriti jedan jedinstveni uzrok raka želuca. U Aziji, dijelovima Južne Amerike, Rusiji i drugim bivšim zemljama sovjetskog bloka, stručnjaci smatraju da bi među uzročnim faktorima mogao biti vrlo velik udio konzervirane i usoljene hrane u svakodnevnoj prehrani.

Mnoge studije ukazuju da čir želuca, kao i polipi, mogu stimulirati rast zloćudnih stanica. Dr. Charles Rabkin i njegovi kolege iz Nacionalnog instituta za istraživanje raka pregledali su stope obolijevanja od raka želuca u zadnja tri desetljeća u velikoj skupini Amerikanaca, u dobi od 25 do 84 godine. Njihovi nalazi potvrđuju da se učestalost raka želuca u Americi stalno smanjuje uz jednu iznimku.

"Najvažniji nalaz je neočekivano povećanje obolijevanja od raka želuca kod mladih bijelaca. Nismo očekivali nikakvo povećanje u toj skupini, te vjerujemo da to ukazuje na novi faktor rizika koji još nije identificiran," kaže dr. Charles Rabkin.

Iznenađujući nalazi pokazuju povećanje od tri posto za rak donje strane želuca. Taj oblik raka želuca često počinje s upalom izazvanom bakterijom Helicobacter pylori.

"Može se raditi ili o novom uzroku raka želuca u toj populaciji ili, možda, o nekoj razlici u upali helikobakterom pilori, koja donosi novi rizik za nastup raka," kaže dr. Rabkin.

Dok tajna ne bude razotkrivena, Mallorie Wilken je odlučna živjeti svoj život na najnormalniji mogući način:

"To neće na mene nikako utjecati. Neću dopustiti da utječe."

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG