Linkovi

RAK kaznio RTRS zbog priloga o tuzlanskoj Kapiji


Tuzlanska kapija Foto: BIRN BiH
Tuzlanska kapija Foto: BIRN BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) sa 12.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog priloga o događajima iz 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.

RAK je ovaj slučaj razmatrao po službenoj dužnosti odnosno prijavi koju je 30. septembra ove godine podnijela Fondacija “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, koja se bavi istraživanjem ratnih dešavanja u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Predsjednik Fondacije Sinan Alić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je ovo već druga kazna RAK-a izrečena RTRS-u po njihovoj prijavi.

“Odluka RAK-a je potvrda riječi o flagrantnom kršenju pravila profesije. To RTRS radi u kontinuitetu već godinama, mijenjaju i falsifikuju istoriju, zadirući u najdublje rane roditelja stradale djece i preživjelih s Kapije”, kaže Alić za BIRN BiH.

Analizirajući prilog, RAK je utvrdio da je došlo do kršenja “pravičnosti i nepristrasnosti” i “zaštite privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, navodi se u rješenju o izricanju sankcije zbog priloga u kome je citiran tekst beogradskih “Večernjih novosti” u kome se navodi kako na Kapiji nije eksplodirala granata već podmetnuti eksploziv.

Dino Kalesić, otac Sandra Kalesića, dječaka koji je sa dvije i po godine bio najmlađa žrtva stradanja na Kapiji, kaže kako pozdravlja odluku “da se neko konačno sjeti da opomene i sankcioniše”.

“RAK treba mnogo dublje analizirati njihov rad i izvještavanje, ne samo po pitanju Kapije već i drugih zločina u BiH, koje uredništvo RTRS-a redovno predstavlja kroz lažnu istoriju i friziranje činjenica, bez ikakvog morala i imalo ljudske savjesti. Jer, vjerujte, nije jednostavno kad, kao otac ubijenog djeteta od dvije i po godine, pogledate da neko u programu RTRS-a tvrdi kako smo svoju djecu sami pobili”, kaže Kalesić za BIRN BiH.

Pred Sudom BiH je za zločin na Kapiji krivim proglašen Novak Đukić – da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. kaznu Đukiću smanjio na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Đukićevi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita, tvrdeći da njihov klijent nije imao fer suđenje.

BIRN BiH nije odmah dobio komentar RTRS-a o kazni RAK-a.

XS
SM
MD
LG