Linkovi

Predsjednik Irana: Propast će napori SAD-a za bolje odnose Izraela i arapskih država


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u američkom televizijskom intervjuu u nedjelju da napori koje sponzoriraju SAD za normalizaciju odnosa Izraela sa zaljevskim arapskim državama, uključujući Saudijsku Arabiju, "neće imati uspjeha".

U intervjuu za CNN, Raisi je također rekao da Iran nije rekao da ne želi nuklearne inspektore iz Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor u zemlji.

Raisi je rekao da Iran nema problema s inspekcijom nuklearnog nadzora UN-a nad njegovim nuklearnim lokacijama, nekoliko dana nakon što je Teheran zabranio dolazak više inspektora koji su dodijeljeni toj zemlji.

Izrael se približio Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, Sudanu i Maroku nakon diplomatske inicijative koju su pokrenule SAD 2020. godine, a koja je zalagala za normalizaciju odnosa.

Uspostavljanje veza sa Saudijskom Arabijom - domom nekih od najsvetijih islamskih mjesta - bila bi glavna nagrada za Izrael i promijenila bi geopolitiku Bliskog istoka.

Komentirajući iranski nuklearni program, Raisi je rekao: "Iznova i iznova smo najavljivali da upotreba nuklearnog oružja, općenito upotreba oružja za masovno uništenje, nema mjesta. Zašto? Jer mi u to ne vjerujemo, niti imamo potrebu za tim."

"Islamska Republika Iran nije rekla da ne želimo da bilo koji inspektor bude ovdje."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG