Linkovi

Amerika pojačava mjere sigurnosti na željeznicama


Amtrakov super brzi voz Acela
Amtrakov super brzi voz Acela

U dokumentaciji prikupljenoj tijekom racije na sklonište bin Ladena pronadjeni planovi al Qaide za napade na američki željeznički sistem

Ubojstvo Bin Ladena u njegovom skloništu u Pakistanu, je , kako izgleda, poremetilo planove lidera al Qaide da napadnu američku željeznicu. Mjere sigurnosti su povećane u vozovima i sistemima podzemne željeznice u cijeloj zemlji. Koliko su željeznički sistemi u Sjedinjenim Državama bezbjedni i kako američke vlasti pomoću policijskih pasa pri specijalnim jedinicama, spriječavaju moguće terorističke napade

Na primjer, ovaj labrador boje čokolade po imenu Levy, obučen je za otkrivanje bombi. On traga za eksplozivom sakrivenim u torbe i kofere.

Levy je jedan od pasa iz 48. jedinice K-9 pri američkoj željezničkoj kompaniji „Amtrak“. Ti psi su u prvoj liniji zaštite 78 hiljada putnika koji se svakodnevno prevoze međugradskim putničkim vozovima. William Parker je policijski inspektor „Amtraka“ i on objašnjava:

„Ovi psi su prva linija obrane i koristimo ih od 2007., kada smo proširili program. Oni putuju vozovima, provjeravaju ostavljene torbe i dolaze na pozive da provjere da li je nešto sumnjivo ili nije.“

Petnaest pasa je posebno obučeno za otkrivanje eksploziva kod bombaša samoubica. Pored vožnje željeznicom, psi za otkrivanje bombi patroliraju i po velikim željezničkim stanicama u zemlji. Parker kaže da su jedinice K-9 vrlo važne.

„Ako jedan pas obavi 150 provjera mjesečno i ne dogodi se ni jedna eksplozija, znači da je dobro obavio svoj zadatak.“, govori Parker.


Psi obučeni za otkrivanje eksploziva se koriste i u zaštiti gradskih željeznica u velikim gradovima. Ipak, eksplozije u vozovima poput onih u Madridu 2004, u kojima je poginula 191 osoba i eksplozija u podzemnoj željeznici u Londonu 2005, pokazuju koliko su putnički vozovi podložni terorističkim napadima. Richard Maloney je glasnogovornik tranzitnog sistema u gradu Philadelphia:

„Shvatamo ranjivost otvorenog javnog sistema prijevoza koji mora funkcionirati da bismo opstali. Ljudi moraju da stignu na posao i u školu.“


Zvaničnici američke policije kažu da obavještajni podaci prikupljeni u Bin Ladenovoj kući pokazuju da je al Qaida razmatrala mogućnost napada na američki željeznički sistem na desetu godišnjicu septembarskih terorističkih napada 2001. Zvaničnici dodaju da je planom predviđeno i dizanje šina u zrak, ne bi li cijela kompozicija izletjela sa mosta u rijeku, ili u dolinu. Richard Clark, kontrateroristički analitičar, objašnjava:

„Nemoguće je obezbijediti na hiljade kilometara pruge. A ako teroristi mogu doći do jednog mjesta koje nije dobro osigurano i postaviti eksploziv kako bi uništili voz, to je mnogo jednostavnije nego krenuti na avion.“

Kevyn Lynch, bivši šef policije teretne željeznice, se slaže. On kaže da bi teroristički napad na željezničku mrežu u Sjedinjenim Državama mogao poremetiti trgovinu širom zemlje.

„Ciljanje na samu željezničku infrastrukturu je mnogo mudriji potez sa terorističkog aspekta, jer su posljedice veće od onog što ste uložili.“, kaže Lynch.


Zvaničnici službe za održavanje reda obećavaju veću budnost, da bi se spriječio bilo kakav pokušaj al Qaide da napadne nacionalne željeznice ili vozove javnog gradskog prijevoza.

XS
SM
MD
LG