Linkovi

Radoslav Brđanin pušten na prijevremenu slobodu


Radoslav Brđanin. Izvor: ICTY
Radoslav Brđanin. Izvor: ICTY

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je na prijevremenu slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

U odluci Mehanizma, sa koje je skinut pečat tajnosti nakon što je Brđanin prebačen u Bosnu i Hercegovinu, navodi se kako je Brđanin 2019. godine odslužio dvije trećine kazne, te da postoje “uvjerljivi humanitarni razlozi“ za njegovo prijevremeno puštanje.

Predsjednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, u odluci je pojasnila da je Brđanin u augustu ove godine zatražio prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu ubjedljivih humanitarnih razloga, kao i da je imala informacije iz Pritvorske jedinice Ujedninjenih nacija (UN) o “nedavnom i očigledno ozbiljnom pogoršanju Brđaninovog zdravstvenog stanja“.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije izvijestila da je Brđanin prije godinu dana prebačen iz zatvora u Danskoj u Pritvorsku jedinicu UN-a, kao i da su njegovi raniji zahjevi za puštenjem na prijevremenu slobodu bili odbijeni.

U svom zahtjevu iz 2019. godine, Brđanin je naveo da se nakon izdržavanja dvije trećine zatvorske kazne planira vratiti da živi u Banja Luci.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH.

Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG