Linkovi

BiH

Radnici Vitezita vraćaju se kućama nakon obećanja Vlade


Radnici Vitezita pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine
Radnici Vitezita pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine

Nekadašnji radnici preduzeća Vitezit iz Viteza vratit će kućama nakon što su postigli dogovor sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kako je izjavio predstavnik radnika Safet Sivro, Vlada FBiH će zahtjev radnika razmatrati na sjednici za dvije sedmice, kada će, kako im je obećano, biti donesena odluka o uvezivanju radnog staža.

Nekadašnji radnici preduzeća Vitezit stigli su jutros u Sarajevo pred Vladu FBiH nakon što su prepješačili put dug oko 76 kilometara. Od Vlade FBiH traže da im uveže radni staž kako bi ostvarili pravo na penziju.

U grupi od 23 radnika nalazi se i pet žena. Neke od njih su stigle kao podrška, govoreći da će svoja prava potraživati naknadno. Jedna od njih je Hanifa Zlotrg, nekadašnja radnica Vitezita.

„Oko Nove godine ispunjavam uslove za penziju”, kaže ona.

Opisujući put koji su započeli u nedjelju ujutro, ona govori da je prvi dan bilo lijepo vrijeme i da su pravili noću odmarali. Na putu od Visokog do Vogošće padala je kiša.

„Nešto što smo imali za prevslačenje i to se sve skvasilo”, kaže ona.

Said Hrustanović, također nekadašnji radnik Vitezita, kaže da je pravo na penziju stekao prije dvije i po godine.

„Preživljavam tako što ja kao bolesnik opet moram sabirati što kažu, boriti se (…) ali mora se donijeti, mora se živjeti, da bi mogao uzeti nešto što bi mogao noćas pojesti, djeci obezbijediti. Teško sve”, kaže on.

On je jedan od 19 nekadašnjih radnika za koje trenutno se traži uvezivanje radnog staža.

Bivši radnici Vitezita stigli pred Vladu FBiH nakon 2 dana pješačenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG