Linkovi

Radnici General Motorsa u štrajku


The General Motors logo at the company's world headquarters in Detroit.
The General Motors logo at the company's world headquarters in Detroit.

Članovi Ujedinjenog sindikata u auto-industriji (UAW), započeli su štrajk u ponedjeljak protiv General Motorsa, dok dvije strane ostaju podijeljene po pitanju uslova novog ugovora.

Razgovori bi trebalo da se nastave u ponedjeljak, ali postrojenja za proizvodnju automobila u devet država ostaće ugašena, dok gotovo 50.000 radnika neće raditi.

Potpredsjednik sidnikata Terry Dittes rekao je da je odluka o štrajku bila posljednji, ali neophodan potez. Sindikat želi bolje plate i zdravstvenu zaštitu, kao i bezbjednost na radu i podjelu profita.

General Motors je saopštio da je ponudio povećanje plata, raspodjelu profita i dobre zdravstvene benefite, zajedno sa milijardama dolara investicija u postrojenja za proizvodnju, što bi dovelo do novog zapošljavanja.

Posljednji štrajk radnika u General Motorsu dogodio se 2007. godine.

Ugovori sindikata sa Fordom i Fiat Chryslerom takođe je trebalo da uskoro isteknu, ali su produženi na neodređeno vrijeme. Svaki ugovor koji se postigne sa General Motorsom služiće kao model u pregovorima sa drugim kompanijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG