Linkovi

Radnici fabrike Gikil iz Lukavca protestvovali u Sarajevu. Razočarani otišli kući


Protest of Workers of Global Ispat Coke Industry Lukavac - Gikil in front of the Government of the Federation BiH in Sarajevo
Protest of Workers of Global Ispat Coke Industry Lukavac - Gikil in front of the Government of the Federation BiH in Sarajevo

Radnici koji su prostvovali ispred zgrade, nisu unutar nje uspjeli da nađu sagovornika. Razočarani, popodne su se vratili u Lukavac.

Radnici Global ispat koksne industrije Lukavac – GIKIL stigli su ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu kako bi protestom pokušali spriječiti najavljeno zatvaranje postrojenja. Više od 600 radnika stiglo je u 15 autobusa.

Traže da im se omogući produženje roka za dobijanje okolinske dozvole, nakon što je utvrđeno da su iz GIKIL-ovih postrojenja u rijeku Spreču ispuštene štetne materije.

Predsjednik Sndikata GIKIL-a Mirsad Imamović, kazao je kako je vlast imala predstavnika u nadzornim odborima i do sada nije djelovala. Smatraju da se radi o udaru na radnike.

„Niko nije imao sluha kada smo upozoravali na kriminal. Danas imamo super ugovore i sada se neko našao da nas zatvori. Nikada nismo rekli da fabrika nije prljava, ali treba nam vremena. Prvi put se ulaže u ekologiju. Mi smo 17 godina spavali i sada kada radimo žele nas ugasiti. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo da zatvore fabriku i ukinu 1.000 radnih mjesta. Ja hoću da vjerujem da ćemo dobiti odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje", rekao je Imamović.

Od Vlade FBIH traže više vremena da riješe problem otpada, a GIKIL je, uputio federalnoj upravi za inspekcijske poslove zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja o obustavi rada, a koji je donešen 23. avgusta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG