Linkovi

Šest radnica izborilo odluku za 101 penziju


Radnica Senija Rahmanović: Žalosno je što smo dugo čekali
Radnica Senija Rahmanović: Žalosno je što smo dugo čekali

Šest radnica iz banovićkog pogona tekstilne fabrike „Borac” je protestom uspjelo izdejstvovati odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da se njima i još 95 radnika uveže radni staž radi ostvarivanja prava na penziju.

Nakon osam dana provedenih na zidiću ispred zgrade Vlade, radnicama je vijest o odluci donesenoj na današnjoj sjednici Vlade stigla od novinara. Dok je trajala sjednica, radnice su imale podršku i radnika iz drugih preduzeća, kao i građana Sarajeva, a jedna od njih je zbog bolesti morala napustiti protest prije nekoliko dana.

„Zahvaljujući vama šest, danas će biti sretno 100 radnika”, kazao je je jedan od okupljenih.

Okupljeni su poručili da se radi o maloj pobjedi, navodeći da sa istim problemom se još suočava oko 65.000 radnika u Federaciji kojima nije uplaćivan radni staž i zbog čega nemaju pravo na penziju.

Okupljeni slušaju saopštenje Vlade
Okupljeni slušaju saopštenje Vlade

Vijest o odluci na osnovu koje će imati pravo na penziju radnica „Borca” Banovići Senija Rahmanović dočekala je u suzama.

„Ja ne mogu glasno pričati jer sam promukla. Malo sam prehlađena, iscrpljena… Prvo, da vam se zahvalim što ste čekali ovaj papir sa nama zajedno. Drago nam je, ali je i žalosno što smo ovoliko čekali”, kazala je ona.

Jučer je Glasu Amerike radnica Dragica Martinović rekla: „Nismo mi došle ovdje ničiju milost da tražimo, samo ono svoje što smo zaradile.”

Prema odluci Vlade, preostalih 16 radnika „Borca” Banovići u narednom periodu trebalo bi ostvariti pravo na penziju. Staž im nije uplaćivan od 1998. godine, ali i nakon što je fabrika privatizovana 2003. godine. Privatizacija je poništena i fabrika koja danas ne radi u vlasništvu je Vlade FBiH.

Iz Vlade su pojasnili i odakle novac za uvezivanje radnog staža za 101 radnika. Navode da će iznos od oko dva miliona i 410 hiljada konvertbilnih maraka na račun Federalnog zavoda za penzijsko osiguranje biti uplaćen sa računa Razvojne banke FBiH, a koji potiče od ranije rasprodaje fabrika.

Staž, kažu iz Vlade, bit će uvezan i za radnike ogranka „Borca” iz Zenice, zeničke željezare, te „Vitezita” iz Viteza.

Radnica Dragica Martinović: Nije lako bilo
Radnica Dragica Martinović: Nije lako bilo

„Ono što smo mi zaradili, da malo uživamo u svojoj penziji, a nije nam lako bilo doći do ovoga”, kazala je danas radnica Martinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG