Linkovi

Radna grupa za COVID19 pred Kongresom: Trump nije tražio sa se uspori testiranje


Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr Entoni Fauči tokom današnjeg svedočenja u Kongresu (Foto: Reuters/Kevin Dietsch/Pool)
Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr Entoni Fauči tokom današnjeg svedočenja u Kongresu (Foto: Reuters/Kevin Dietsch/Pool)

Četiri vodeća stručnjaka za javno zdravlje u SAD i članovi radne grupe za borbu protiv koronavirusa predsjednika Donalda Trumpa rekli su, tokom svjedočenja u Kongresu, da on nikad nije tražio od njih da uspore testiranje na COVID19.

Pred Odborom za energiju i ekonomiju Predstavničkog doma svjedočili su direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči, komesar Uprave za hranu i lekove (FDA) Stiven Han, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild i pomoćnik sekretara za zdravstvo Bret Džiroar.

Trump je više puta ponovio da je učestalije i bolje testiranje dovelo do povećanja broja identifikovanih slučajeva zaraze koronavirusom širom zemlje, a na političkom skupu u subotu u Oklahomi, rekao je da je tražio da se uspori testiranje, mada je poslije iz Bijele kuće navedeno da se predsjednik šalio.

Entoni Fauči takođe je rekao da je u SAD trenutno primjetno uznemirujuće povećanje broja infekcija u nekoliko država, kao što su Teksas, Florida i Arizona. Kao jedan od razloga za to, Fauči je naveo povećanje širenja virusa kroz međusobni kontakt osoba koje najvjerovatnije nisu poštovale predložene mjere društvenog distanciranja.

"Predstojeće dvije nedjelje biće ključne kada je riječ o našoj sposobnosti da se pozabavimo ovim skokovima koje vidimo na Floridi, u Teksasu, Arizoni i drugim državama", rekao je Fauči.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi ponovno otvaranje američke ekonomije moglo da dovede do novih talasa infekcija. Neke savezne države, uključujući Teksas i Arizonu, ublažile su pravila u vezi sa društvenim distanciranjem, dok se uporedo bore sa rastućim brojem oboljelih od koronavirusa, kojima je neophodna hospitalizacija.

Prošle nedjelje, američki zdravstveni zvaničnici upozorili su države u kojima se povećava broj oboljelih od virusa COVID19 da će možda morati da ponovo uvedu restrikcije slične onima u martu, kada je epidemija u SAD uzela maha.

XS
SM
MD
LG