Linkovi

Ex Rad: Lijek koji bi mogao pomoći kod radijacijske bolesti


Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi, Japan
Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi, Japan

Kako bi se suprotstavili nuklearnoj krizi, ili kako bi liječili ljude izložene radijaciji usljed oštećenog nuklearnog reaktora, ministarstvo odbrane i Onconova su udružili snage na razvoju Ex Rad-a.

Ozbiljan problem curenja radijacije iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u Japanu je izazvao nove strahove vezane za bolesti uzrokovane radijacijom. Istraživači sada navode da rade na jednom novom lijeku koji bi mogao i spriječiti i popraviti oštećenja na ljudskim ćelijama uzrokovana svim vrstama izloženosti radijaciji.

Kako bi ste se osjećali znajući da postoji lijek koji bi mogao ne samo zaštititi ljude od opasnih nivoa radijacije već i izliječiti one koji su već bili izloženi nuklearnoj radijaciji? Takav lijek bi zasigurno pomogao da se ublaže panika i strah od katastrofalnih nesreća u nuklearnim reaktorima. Radnici na reaktoru koji nastoje izvršiti popravke bi manje strahovali ako bi jednostavno mogli uzeti pilulu koja bi obnovila njihove ćelije oštećene radijacijom. Ramesh Kumar, izvršni direktor američke kompanije za istraživanje lijekova Onconova, kaže da njegova kompanija radi upravo na jednom takvom izuzetnom lijeku, nazvanom Ex Rad. Istražitelji kompanije surađuju sa naučnicima u istraživačkoj laboratoriji američkog ministarstva odbrane. Gospodin Kumar kaže da su preliminarna testiranja na životinjama dala nadu.

Ex Rad je lijek koji je djelotvoran kada je u pitanju obnavljanje ćelija oštećenih radijacijom. Otkrili smo da se on može dati unaprijed, do dan prije izlaganja radijaciji, ili se može dati do dan nakon izlaganja, objašnjava gospodin Kumar.

U ovom trenutku postoje lijekovi koji se daju nakon izloženosti radijaciji koje je odobrio vladin ured za kontrolu hrane i lijekova. Potasium jodin, poznat i kao radijacijska pilula, sprječava upijanje radioaktivnog joda u tijelu koji bude prisutan nakon curenja iz reaktora. Ukoliko je osoba zatrovana radioaktivnim izotopima kao što su plutonijum i cesium, što je vrsta radijacije koja izlazi iz reaktora u Fukushimi, kapsule kao Prussian Blue, koje je odobrio ured za kontrolu hrane i lijekova, mogu brzo iz tijela isprati radioaktive elemente. Andrew Huff je glasnogovornik Radiobiološkog istraživačkog instituta pri oružanim snagama, koji predvodi potragu koju Pentagon vrši za djelotvornijim lijekom za radijacijsku bolest. On kaže da sada ne postoje lijekovi koje je odbrio ured za kontrolu hrane i lijekova koji bi djelovali na radijacijsku bolest, koja ima veliki broj simptoma.

Ex Rad bi mogao pomoći ljudima prije ili poslije izloženosti radijaciji
Ex Rad bi mogao pomoći ljudima prije ili poslije izloženosti radijaciji

Simptomi akutne radijacijske bolesti su potpuno isti kao i kod jake gripe. To su glavobolja, umor, niža temperatura, možda i povraćanje kod većih nivoa izloženosti. Kod nivoa koji se mogu preživjeti simptomi bi se pojavili u roku od 24 do 36 sati. Možda se osoba u tom trenutku osjeća dobro, ali ono što se dešava je da tijelo gubi broj krvnih pločica. Zato treba proći određeno vrijeme kako bi ste se osjećali bolesni. Upravo kao i kod kemoterapije, treba vremena da se osjete infekcije ili da dođe do krvarenja uzrokovanog gubitkom krvnih zrnaca. Ljudi bi vjerovatno umrli od krvarenja, kaže Andrew Huff.

On dodaje da se intenzivira potraga Pentagona za liječenjem radijacijske bolesti.

Međutim još veći problem, onaj zbog kojeg bi istinski trebali biti zabrinuti zbog većeg broja ljudi, je šta ako dođe do nuklearnog terorizma. Kolikom bi nivou penetrirajuće radijacije osoba bila izložena nakon nuklearne detonacije?

Kako bi se suprotstavili takvoj krizi, ili kako bi liječili ljude izložene radijaciji usljed oštećenog nuklearnog reaktora, ministarstvo odbrane i Onconova su udružili snage na razvoju Ex Rad-a.

Ured za kontrolu hrane i lijekova je razvio put za lijekove kao što su Ex Rad koji uključuje klinička istraživanja, istraživanja na životinjama, i dodatne kontrole proizvodnje, i mi smo u procesu završavanja tih istraživanja. Započeli smo ih 2008 i izvršili smo ih i među ljudima, gdje smo testirali sigurnost lijeka. Sada smo u procesu nastavka istraživanja efikasnosti lijeka na životinjama i kada se ona završe možemo dobiti odobrenje za određenu indikaciju. To bi mogla biti upotreba lijeka prije ili poslije izlaganja radijaciji, i lijek bi mogao biti u obliku oralne doze ili injekcije, kaže Ramesh Kumar.

On dodaje da Ex Rad neće biti dostupan još najmanje dvije ili tri godine. U međuvremenu, vladini zvaničnici upozoravaju javnost da bude na oprezu zbog sve većeg broja navoda koji se pojavljuju na internetu o lijekovima protiv radijacije koji, prema tim navodima, nude čudesno izlječenje bolesti.

XS
SM
MD
LG