Linkovi

BiH

U Sarajevu uhapšen Esed Radeljaš i još tri osobe


Esed Radeljaš
Esed Radeljaš

Jutros je u Sarajevu uhapšen Esed Radeljaš, osnivač Stranke za bolje Goražde, zbog sumnje da je nezakonito sebi i drugima pribavio milion konvertbilnih maraka (KM). Zajedno sa njim, uhapšeni su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Jasmina Horo.

Kapetanović je nekadašnji pravobranilac u sarajevskoj Općini Novi Grad, Horo, nekadašnja pomoćnica načelnika u toj općini, a Čaušević šef Odsjeka za imovinsko pravne poslove u toj općini.

Istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a u akciji hapšenja i pretresa su učestvovali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Iz Tužilaštva su rekli da je Radeljaš, koji je na početku političke karijere bio vijećnik u Novom Gradu, osumnjičen za ovjeravanje neistinitog sadržaja, zloupotrebu položaja, davanje dara te pranje novca.

"Ostale tri osumnjičene osobe Radeljašu su omogućile da kroz upravni postupak nezakonito stekne imovinu i novac", saopćilo je Tužilaštvo.

Radeljaš se sumnjiči za pribavljanje koristi od milion KM. O ovome je pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prema istraživanju CIN-a, Radeljašu je, suprotno zakonskim propisima, 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići u iznosu od oko 51.000 KM.

Četiri godine poslije, zemljište mu je oduzeto jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i dogovorenom roku izgradio objekat. Nakon toga, zatražio je odštetu, te mu je isplaćeno milion KM.

CIN je istražio i da je Radeljaš uspio izbjeći odsluženje zatvorske kazne. Presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) iz 2005. godine, on je proglašen krivim za prevaru i krivotvorenje dokumenata, te je osuđen na godinu zatvora.

Prema pisanju CIN-a, u presudi je bilo napisano ime Esad, a ne Esed, a što može upućivati na drugu osobu, te je ispravljanje ove greške trajalo je više od tri godine, da bi u konačnici došlo do zastare.

Radeljaš je u karijeri obnašao više funkcija. Bio je vijećnik u sarajevskoj Općini Novi Grad, zastupnik u Supštini Kantona Sarajevo, delegat u Parlamentu Federacije BiH, predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, te ministar privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

U aprilu ove godine smijenjen sa funkcije ministra privrede. Na ovim lokalnim izborima Radeljaš se kandidovao za načelnika Općine Foča-Ustoklina, ali nije dobio dovoljan broj glasova da osvoji tu poziciju.

XS
SM
MD
LG