Linkovi

Svi osudjuju najmeru paljenja Kurana


Svi osudjuju najmeru paljenja Kurana
Svi osudjuju najmeru paljenja Kurana

Američka vlada i brojni vjerski lideri osudili su planove evangelističkog sveštenika s Floride da spali primjerke Kurana na godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. Septembra 2001.

Američka vlada i brojni vjerski lideri osudili su planove evangelističkog sveštenika s Floride da spali primjerke Kurana na godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. Septembra 2001.

Sveštenik Terry Jones kaže da je, uprkos osudama koje stižu iz svih krajeva svijeta, i dalje odlučan u namjeri da spali primjerke Kurana, u subotu 11. septembra:

- Naše paljenje Kurana je upozorenje da nešto nije u redu. Vrijeme je da se na neki novi način zaista suprotstavimo terorizmu.

Plan sveštenika Jonesa privukao je pažnju i predsjednika Baracka Obame, koji je u intervjuu za TV mrežu ABC rekao da bi to moglo doprinijeti povećanju broja onih koji su spremni da se priključe al-Qaidi i drugim terorističkim organizacijama:

- Ukoliko me sluša, nadam se da shvata da je to što namjerava da učini potpuno u suprotnosti sa našim američkim vrijednostima, da je ova zemlja izgrađena na principima vjerskih sloboda i vjerske tolerancije. S druge strane, u praktičnom smislu, kao vrhovni komandant oružanih snaga Sjedinjenih Država, želim da shvati da ovo što planira može umnogome da ugrozi živote naših mladih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Vatikan tvrdi da bi plan Centra „Dove World Outreach“ čiji je Jones lider, bio "nečuven i opasan gest". Kardinal Theodore McCarrick, penzionisani vašingtonski rimokatolički nadbiskup, kaže:

- Veoma se plašim da bi priče o predrasudama, mržnji i netrpeljivosti prema drugima neki mogli da dožive kao priču o tome kakva je Amerika zaista, a to nije tako.

Uz Kardinala McCarricka su i lideri drugih religija u američkoj prestonici, koji se takođe protive ideji paljenja Kurana. Sveštenik Richard Cizik pripada hrišćanskoj grupi „Novo evanđelističko partnerstvo za opšte dobro“:

- Svima onima koji ismijavaju i otvoreno odbacuju naše sugrađane Amerikance zbog njihovih vjerskih ubjeđenja poručujem: 'Stidite se'.

Evo šta je rekla američka državna tajnica Hillary Clinton:

- To ni na koji način ne predstavlja Ameriku ili Amerikance ili američku vladu, ili američki vjerski i politički vrh.

U Afganistanu, komandant američkih i koalicionih snaga general David Petraeus kaže da bi ekstremisti mogli da najavljeno spaljivanje iskoriste i utječu na javno mnijenje i podstaknu nasilje širom svijeta:

- Svakako da smo zabrinuti zbog mogućih posljedica paljenja Kurana u Sjedinjenim Državama. To naše vojnike dovodi u veću opasnost. Već smo bili svjedoci demonstracija ovdje u Kabulu i to samo zbog glasina da bi se to moglo dogoditi.

Sveštenik Jones kaže da razumije generalovu zabrinutost, ali opet ...

- U ovom trenutku, ne namjeravamo da otkažemo planove. Istovremeno, što je medijima nekako promaklo, vjerujem da smo dobili priličnu podršku.

Zvaničnici Obamine administracije kažu da Jones ima ustavno pravo da spali Kuran, ali je lokalna vlada na Floridi, gdje se njegova crkva nalazi, odbila da izda dozvolu za paljenje vatre.

XS
SM
MD
LG