Linkovi

Tri kraljice u New Yorku


Tri kraljice u New Yorku
Tri kraljice u New Yorku

Od svog osnutka 1840. godine, britanska brodoprevoznička kompanija Cunard Line prevezla je na milione putnika u Sjedinjene Države. A prije nekoliko dana, u jednom trenutku, odvezla ih je iz New Yorka čak 6 hiljada. Bila je to rijetka prilika da se na jednom mjestu nadju tri njena najvažnija prekookeanska broda.

Ovo je tek drugi put u 170 godina dugoj istoriji kompanije Cunard Line da se njena cjelokupna flota odjednom našla u New Yorku. Brodovi su iz luke izašli uz policijsku pratnju i ceremonijalni mlaz vode u zrak sa njujorškog vatrogasnog broda.

Sretniji medju Njujorčanima, ovu su povorku gleedali sasvim izbliza, sa usidrenih brodića. Medju njima je bio i Alan Moore, pasionirani istoričar pomorskog saobraćaja. Evo kako on opisuje najveći od tri broda, Queen Mary:

- Oblik ovog broda, njegov pramac stvoren je za brzinu, stvoren da ide preko Atlantika, protiv valova i svega drugog. On se razlikuje od druga dva, posebno od Queen Victorije, koja je gradjena za mirnije vode, ako hoćete, za Mediteran i Karibe.

Matthew Baker, još jedan amater istoričar i turistički vodič u New Yorku, podsjeća da Cunard i ovaj veliki grad imaju bogatu zajedničku istoriju:

- Kad je Cunard započeo biznis, bili su to tek poštanski brodovi na relaciji Liverpool - New York. I to je jedan od razloga zašto je New York uvijek bio posebna luka za njih, jer su grad i kompanija rasli zajedno od početka 19 vijeka.

Randevu kraljica mora obilježen je 20-minutnim vatrometom sa dvije lokacije, a čuvena Statua Slobode koju bi putnici uvijek prvu ugledali pri dolasku i zadnju na odlasku iz New Yorka, bila je idealna pozadina za to. Brodovi su se zatim, prošavši ispod mosta Verrazano, uputili ka otvorenom moru, odvozeći svaki po 2 hiljade putnika ka različitim odredištima.

XS
SM
MD
LG