Linkovi

Quebec planira uvesti dodatni porez za one koji odbijaju vakcinu protiv Covida


Red za vakcinaciju u Quebecu
Red za vakcinaciju u Quebecu

Provincija Quebec, druga najnaseljenija u Kanadi, planira da uvede dodatni porez na zdravstvenu zaštitu za one koji neće da se vakcinišu protiv Covida.

Premijer Francois Legault ​je kazao da se detalji prijedloga još razrađuju, ali da se svakako neće odnositi na one koji ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih razloga.

Nevakcinisani su na teretu ostalih osiguranika i ministarstvo finansija Quebeca utvrđuje "značajnu" sumu koju će morati da plate. Legault je rekao da to neće biti ispod 100 kanadskih dolara.

Države širom svijeta uvodile su restriktivne mjere protiv Covida, ali dodatni porez za nevakcinisane je prilično rijetka i kontroverzna mjera.

Profesorica Carolyn Ells​ sa Univerziteta McGill kaže da nije izvjesno da će taj prijedlog proći i sve sudske instance. Iznenađena je i strogom mjerom u trenutku kada vlada i dalje ima mogućnost da proširi obaveznu vakcinaciju na određene grupe stanovništva.

Provincije u Kanadi se bore sa porastom oboljelih od Covida i desetine hiljada ljudi su u izolaciji, a zdravstveni sistem je preopterećen.

Varijanta omicron se veoma brzo širi i nije je lako suzbiti ni restriktivnim mjerama, pa se zbog toga naglašava da je važno vakcinisati se, i primiti i "booster".

Quebec je jedna od najgore pogođenih provincija u Kanadi.

"Vakcina je ključna u borbi protiv virusa. Zbog toga razmatramo porez za nevakcinisane punoljetne građane", rekao je premijer.

U Quebecu je samo 10 posto nevakcinisanih, ali Legault kaže da oni zauzimaju 50 posto kapaciteta u intenzivnim njegama.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da u cijeloj zemlji postoji dovoljno vakcina protiv Covida za treću, a potencijalno i četvrtu dozu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG