Linkovi

Svijet: Ideja koja prerasta u realnost


Tokom demonstracije, daljinski upravljani "quadcopter" sa lutkom umjesto pilota pokazao se vrlo upotrebljivim.

Jedna dugotrajna ideja zaljubljenika u tehničko-tehnološke inovacije uskoro bi mogla biti realnost. Dvije firme, američka i britanska, zajednički rade na finalizaciji leteće platforme za jednu osobu čijom bi upotrebom mogao biti promijenjen dosadašnji koncept letenja, uključujući upotrebu i u vojne svrhe.

Na prvi pogled djeluje kao znanstvena fantastika - neobični četvero-elisni helikopter u početnoj fazi testiranja. Slijedeća faza mogla bi biti pilot umjesto lutke.

Ideju o toj vrsti letjelice počeo je da razvija inovator sa Novog Zelanda Chris Malloy. Želio je imati malu i jeftinu letjelicu za nadzor na stadima ovaca i osmatranje zemljišta.

Malloy Aeronautics, firma koju je osnovao sa sjedištem u Britaniji, napravila je prototip, a američka kompanija Survice Engineerig taj prototip testira i za moguću vojnu upotrebu. Njen predstavnik Mark Butkiewicz kaže:

"Letjelica za osobu koja je koristi omogućava jednostavno uzlijetanje i slijetanje i stabilnost tokom leta zahvaljući rotorima, dva napred dva pozadi. Pilot neće imati poteškoća da se popne i siđe."

Tokom demonstracije, daljinski upravljani "quadcopter" sa lutkom umjesto pilota pokazao se vrlo upotrebljivim. U američkoj armiji dosta je onih koji vjeruju da bi letjelica mogla nositi i vojnike u letovima iznad nepristupačnih i opasnih terena.

Prototip u punoj veličini već je napravljen u Britaniji, obavljaju se i početni testovi sa pilotom na letjelici učvršćenoj tako da se od tla može „odlijepiti“ tridesetak centimetara i balansirati u zraku. Prava testiranja sa pilotom ovisiće od daljih procjena stabilnosti i pouzdanosti "quadcoptera," kaže Mark Butkiewicz i dodaje:

"Analiziramo nekoliko mogućih unapređenja, uključujući u opciju leta bez jednog rotora. Takva mogućnost, ako se pokaže realnom, dodatno će nas uvjeriti da je letjelica sigurna i upotrebljiva i za vojnu i za civilnu upotrebu.“

Letjelica u punoj veličini bila bi pokretana benzinskim motorom koji bi, zahvaljući alternatoru, davao struju za pokretanje eletro-rotora. Moguća je verzija i sa dva sjedišta. Maksimalna brzina leta mogla bi biti i do 96 kilimetara na sat, a daljina i do 240 kilometara.

Mark Butkiewicz kaže da je trenutak testiranja prototipa u punoj veličini neizvjestan:

"Razgovarajući sa našim saradnicima u američkoj armiji procijenili smo da je potrebno od tri do pet godina da otklonimo sve dileme, da u realizaciji ovog projekta ostvarimo značajan napredak."

Sa sada firma Malloy Aeronautics prodaje baterijski pokretane manje modele "quadcoptera," Hoverbike-a kako ga komercijalno naziva, po cijeni od 1.000 dp 1.600 dolara, upotrebljive za fotografiranje iz zraka i dostavu laganih paketa.

Svijet: Ideja koja prerasta u realnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG