Linkovi

Pastor Jones odustao od plana paljenja kopija Kurana


Pastor Terry Jones se rukuje s Imam Muhammademom Musrijem, predsjednikom Islamskog Drustva centralne Floride, 09 Sep 2010
Pastor Terry Jones se rukuje s Imam Muhammademom Musrijem, predsjednikom Islamskog Drustva centralne Floride, 09 Sep 2010

Lider male crkve na Floridi je danas poslije podne pristao da odustane od kontroverznog plana da spali kopije Kurana u subotu, na 11. septembra. Pastor Terry Jones je rekao da otkazuje planirani prosvjed protiv radikalnog islama, na kojem je bilo planirano spaljivanje kopija Kurana, jer se s liderima islamske zajednice u New Yorku, kako je naglasio, dogovorio da i oni pomaknu mjesto na kojem planiraju izgraditi novi Islamski centar, a koji je prvobitno trebao biti sagradjen u samoj blizini Nulte tacke.

U medjuvremenu je, medjutim, od Imama u New Yorku stigla izjava da nema konkretnog dogovora oko pomjeranja mjesta buduceg islamskog centra.

Islamski lider koji se danas poslijepodne pojavio zajedno sa Terry Jonesom na Floridi, imam Muhammad Musri, je rekao naime da su se Jones i on dogovorili da ce pastor, umjesto planiranog prosvjeda, u subotu putovati u New York kako bi se sastao s tamosnjom islamskom zajednicom i razgovarao o mogucnosti pomjeranja mjesta izgradnje Islamskog centra. Gospodin Musri je rekao da je on osobno ugovorio susret Jonesa i imama Feisala Raufa
, ali je dodao da nije jos uvijek primio nikakva uvjeravanja da ce se plan za izgradnju dzamije u New Yorku istinski i promijeniti.

Americki ministar obrane Robert Gates je ranije pozvao Terry Jonesa da odustane od kontroverznog plana, a Jones je sa svoje strane rekao da bi odustajanje islamske zajednice u New Yorku da izgradi dzamiju u blizini mjesta teroristickih napada, ispunilo i cilj njegovih planiranih demonstracija. Americki naord ne zeli dzamiju u neposrednoj blizini Nulte Tacke, kazao je pastor Jones.

U medjuvremenu je State Department poslao upozorenje svim americkim gradjanima u inostranstvu da budu oprezni radi mogucnosti nasilnih anti - americkih demonstracija usljed planova paljenja kopija Kurana.

XS
SM
MD
LG