Linkovi

Putnica poginula, sedmoro povrijeđeno u kvaru motora Southwest Airlines


Istražitelji Nacionalnog odbora za bezbjednost transporta ispituju oštećenja na motoru aviona Southwest Airlines, koja su ga primorala da prinudno sleti na međunarodni aerodrom u Philadelphiji, 17. aprila 2018.
Istražitelji Nacionalnog odbora za bezbjednost transporta ispituju oštećenja na motoru aviona Southwest Airlines, koja su ga primorala da prinudno sleti na međunarodni aerodrom u Philadelphiji, 17. aprila 2018.

Jedna putnica je poginula, a sedmoro je povrijeđeno kada je motor na avionu kompanije Southwest Airlines, koji je letio od New Yorka do Dallasa, zakazao, primoravši avion da prinudno sleti.

Zvaničnici iz Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja (NTSB) još uvijek nisu saopštili uzrok smrti putnice.

Ali, svjedoci su rekli da su dijelovi aviona pogodili prozor i da je žena umalo bila isisana iz aviona prije nego što je pilot izveo prinudno slijetanje u Philadelphiju.

Poginula putnica identifikovana je kao Jennifer Riordan iz grada Albuquerque, New Mexico. Izvršna direktorica Wells Fargo banke bila je majka dvoje djece i prvi je putnik koji je poginuo na komercijalnom letu u SAD od 2009.

"Sasvm iznenada, čuli smo snažan prasak, klepetanje. Djelovalo je kao da je jedan od motora otišao", rekao je jedan putnik za CNN. "Ispale su maske za kiseonik. Jedan motor sa lijeve strane bio je kompletno raskomadan. Bilo je strašno".

Istražitelji saopštavaju da je let 1380, Boeinga 737, prijavio požar u motoru malo nakon polijetanja. Piloti su zatražili prinudno slijetanje.

Istražitelji imaju podatke sa snimača leta aviona i vjerovatno će morati da rasklope oštećeni motor na dijelove kako bi ga ispitali.

Predsjedavajući NTSB Robert Sumwalt rekao je da se ispostavilo da nije bilo požara u motoru i da se istražitelji fokusiraju na nedostajuću oštricu usisnog ventilatora motora. On je rekao da preliminarni pregled motora pokazuje dokaze za postojanje "zamora" materijala na mjestu na kom se oštrica odvojila.

Avion je bio opremljen motorom CFM 56-7B. CFM International i Federalna avio administracija preporučile su avio kompanijama da ispitaju oštrice ventilatora na takvim motorima nakon izvještaja da se jedna takva polomila na letu prošle godine.

Nije jasno da li je pokvareni motor na letu 1380 bio pokriven tom direktivom FAA.

Bivši član NTSB, John Goglia, rekao je za AP da motori Boeinga 737 imaju prsten koji ih obavija kako bi zadržali leteće dujelove u slučaju kvara motora.

On je rekao da u ovom slučaju, prsten nije odradio svoj posao.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG