Linkovi

Putinovo izvinjenje zbog izjava Lavrova o Hitleru


Arhiv - Izraelski premijer Naftali Benet i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 22. oktobar 2021.(Foto: Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin via AP)
Arhiv - Izraelski premijer Naftali Benet i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 22. oktobar 2021.(Foto: Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin via AP)

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je u četvrtak da je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio izvinjenje zbog izjava svog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je, između ostalog, rekao da je Adolf Hitler bio Jevrej.

Benet je poslije telefonskog razgovora sa Putinom rekao da je prihvatio izvinjenje i da se zahvalio ruskom lideru zato što je "pojasnio svoje poštovanje prema jevrejskom narodu i sjećanju na Holokaust".

Izrael je prethodno oštro kritikovao Rusiju zbog - kako je naveo - "neoprostivih" komentara Lavrova o nacizmu i antisemitizmu - uključujući tvrdnje da je Hitler imao jevrejske korene.

Izrael, koji je pozvao ruskog ambasadora na razgovor, rekao je da se u tom komentaru Jevreji krive za sopstveno ubijanje u Holokaustu.

Komentari ruskog šefa diplomatije, dati u jednom intervjuu za italijanske medije, doveli su do značajnog zahlađenje u odnosima dvije zemlje u trenutku dok Izrael nastoji da zauzme neutralnu poziciju između Rusije i Ukrajine i ostane u dobrim odnosima sa Moskvom zbog svojih bezbjednosnih potreba na Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG